Ima u nekim ljudima bezrazložnih mržnji i zavisti, koje su veće i jače od svega što drugi ljudi mogu stvoriti i izmisliti. – Ivo Andrić
Život je neshvatljivo čudo, jer se neprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto kao „Na Drini ćuprija“ – Ivo Andrić
Vrline jednog čovjeka mi primamo i cjenimo potpuno samo ako nam se ukazuju u obliku koji odgovara našim shvatanjima i sklonostima. – Ivo Andrić
Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije: kako nam često baš to malo nedostaje! – Ivo Andrić
Sve su Drine ovog svijeta krive; nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti; nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo. – Ivo Andrić

PROGRAM SAJMA

09:30 – 15:00 Andrićev institut: Naučni skup posvećen delu Petra Kočića.

17:00 Trg Nikole Tesle: DRAGAN TEPAVČEVIĆ: “GRAD ZA NEZBRINUTU DJECU“ – predstavljanje najprodavanijeg romana Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za 2015. godinu. Učestvuju: Dragan Tepavčević, autor,Sanja Macura i Duško Peulja (recenzenti, članovi žirija “Zlatna sova“) i Dejan Kerleta(moderator).

09.30-11.00 Andrićev institut: Naučni skup posvećen delu Petra Kočića

12.00-13.00 Andrićev institut: Predstavljanje tematskih zbornika Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta. Učestvuju: Jovan Delić, Aleksandra Vraneš, Ljiljana Marković….

18.00-19.00 Trg Nikole Tesle: “Sa pašnjaka do naučenjaka“– promocija knjige o Mihajlu Pupinu, izdavač Srećna planeta

19.00 Trg Nikole Tesle: KNjIŽEVNOST I FILM – FILMIČNOST KNjIŽEVNOSTI I NARATIV FILMA – Učestvuju: Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, Maja Radonić (moderator)

12.00-14.00 Andrićev institut: Predstavljanje izdanja Andrićevog instituta (Odjeljenje za istoriju, Odjeljenje za književnost, Odjeljenje za orijentalistiku, Odjeljenje za film i Odjeljenje za politiku i medije) – Učestvuju: prof. dr Aleksandra Vraneš, prof. dr Ljiljana Marković, prof. dr Miroslav Perišić.

17.00 Trg Nikole Tesle: SVEČANO OTVARANjE SAJMA KNjIGA U ANDRIĆGRADU – Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Emir Kusturica, direktor Andrićevog instituta, Hose Muhika, počasni gost Sajma knjiga u Andrićgradu, Matija Bećković, akademik, Vladimir Kecmanović, pisac.
Muzički deo: gudački kvartet i hor iz Banja Luke

18.30 Andrićev institut: PREDSTAVLjANjE ZEMLjE POČASNOG GOSTA URUGVAJA: HOSE MUHIKA – IMAGINACIJA I POLITIKA (promocija knjige “Sećanja ćelijaša“ Eleuterija Fernandesa Ujdobroa i Maurisija Rosenkofa u izdanju Andrićevog instituta, prevod sa španskog Silvija Monros Stojaković) – Učestvuju: Nj.E. Pablo Šajner, ambasador Urugvaja (uvodna reč o istoriji i kulturi Urugvaja), Hose Muhika, Emir Kusturica, Silvija Monros Stojaković (prevodilac i moderator).

20.00 Galerija Petar Lubarda: Otvaranje izložbe Miloša Šobajića “Krik sa mosta“

12.00 Trg Nikole Tesle: Promocija izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije. Govori: Miroljub Stojanović, urednik Izdavačkog centra FCS.

12.00 Andrićev institut: Predstavljanje Fakulteta umetnosti u Prištini – Zvečan; promocija Monografije Fakulteta umetnosti u Prištini – Zvečan 1973-2013, dr Srđana Markovića. Učestvuju: Zoran Furunović, Ester Milentijević, Andrijana Videnović i Aleksandra Trajković, profesori Fakulteta umetnosti u Prištini – Zvečan.

13.00 Andrićev institut: KNjIŽEVNOST I POLITIKA (predstavljanje knjige Zorana Avramovića “Ogledi iz srpske kulture i književnosti“ u izdanju Zavoda za udžbenike). – Učestvuju: Dragoljub Kojčić, Vladimir Kecmanović i Zoran Avramović.

14.00 Andrićev institut: Promocija izdanja Andrićevog instituta “Krfski zabavnik“ (priredio Milivoj Nenin) i “O Svetislavu Stefanoviću, opet“ , autor Milivoj Nenin. – Učestvuju: Dragana Bedov, Jovan Pejčić i Milivoj Nenin.

16.00 Multipleks „Doli Bel“ Andrićgrad: Projekcija tri kratkometražna ruska animirana filma u organizaciji Srpske pravoslavne crkve

17.00 Andrićev institut: Vladimir Kecmanović, dobitnik Velike književne nagrade Andrićevog instituta za roman “Osama“.

17.00 Multipleks „Doli Bel“ Andrićgrad: FILM O DJEČAKU HEROJU: „Spomenko na vječnoj straži“ autora Mila Savića.

18.00 Trg Nikole Tesle: MATIJA BEĆKOVIĆ dobitnik Velike književne nagrade Andrićevog instituta za životno delo i nedavno objavljene “Tri poeme“.

19.00 Otvaranje izložbe „Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji – umjetnjička fotografija“, autora Aleksandra Radoša, postavka Arhiva Srbije

19.30 Multipleks „Doli Bel“ Andrićgrad: Počasni gost Urugvaj – Projekcija filma „Gardel’s Father“ (El padre de Gardel), ulaz slobodan.

11.00 Andrićev institut: Predstavljanje Beogradskog sajma knjiga – Učestvuju: Mirjana Lukić, Maja Radonić

12.00 Andrićev institut: DELO U SENCI – NIKOLAJ TIMČENKO – Učestvuju: Milivoj Nenin, Dragana Bedov, Jovan Pejčić

19.00 Multipleks “Doli Bel“: Urugvajski film “Mal día para pescar“. Režija: Álvaro Brechner

12.00 Andrićev institut: KIŠ O ANDRIĆU, CRNjANSKOM I KUSTURICI (promocija knjige Milivoja Pavlovića “Venac od trnja za Danila Kiša“ u izdanju Službenog glasnika iz Beograda). – Učestvuju: Jovan Delić, Maja Radonić, Milivoje Pavlović.

13.00 Andrićev institut: Predstavljanje izdanja Andrićevog instituta: “O srpskim piscima XX veka“ Midhata Begića (priredio Radovan Vučković) i “Stub sećanja srpske kulture – eseji Miodraga Pavlovića“ Maje Radonić. Učestvuju: Jovan Delić, Milivoje Pavlović, Maja Radonić

16.00 Trg Nikole Tesle: “Putin – Snaga Rusije“; promocija knjige izdavača Srećna planeta.

18.30 Trg Nikole Tesle: LEGENDE SRPSKOG STRIPA U ANDRIĆGRADU; tribina izdavačke kuće Darkvud o istoriji domaćeg stripa i strip-izdavaštva uz učešće proslavljenih srpskih strip-autora Baneta Kerca i Sibina Slavkovića.

12.00 Andrićev institut: Predstavljanje izdanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“ iz Sarajeva – Učestvuju: dr Savo Vlaški, predsjednik Društva, Slobodan Šoja, glavni i odgovorni urednik “Almanaha Prosvjete“, Milica Kajević, član Upravnog odbora “Prosvjete“ i prevodilac sa engleskog, Tatjana Žarković, član Upravnog odbora “Prosvjete“, Ljubica Žikić, poslovni sekretar “Prosvjete“ i Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora “Prosvjete“, novinar BH Radio1 (moderator).

19.00 Trg Nikole Tesle: promocija izdanja Srećne planete

18.00 Trg Nikole Tesle: O Branku Ćopiću na Sajmu knjiga u Andrićgradu – predstavljanje izdanja Zavoda za udžbenike iz Beograda: Izabrana dela Branka Ćopića i Izokrenuta priča Branka Ćopića. Učestvuju: Tatjana Karadžin i Maja Radonić.

19.00 Trg Nikole Tesle: Promocija izdanja Republičkog zavoda za statistiku – “Statistički godišnjak“ i “Ovo je Republika Srpska“. Učestvuju: Vladan Sibinović i Velimir Savić

12.00 Trg Nikole Tesle: KULTURA SEĆANjA – Učestvuju:

Prof. dr Gideon Grajf je istoričar specijalizovan za period holokausta, stručnjak za Aušvic i „Sonderkommando“, glavni istoričar na Institutu za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje o holokaustu Šem Olam u Izraelu, glavni istoričar Udruženja za obrazovne projekte o holokaustu u Majamiju, SAD. U periodu od 1974. do 1976. godine pohađao je Univerzitet u Tel Avivu, gde je diplomirao u oblasti jevrejske istorije, proučavajući istoriju Izraela. Godine 1982. magistrirao je u oblasti jevrejske istorije na Univerzitetu u Tel Avivu. U periodu od 1996. do 2001. godine studirao je na Univerzitetu u Beču gde je i doktorirao. Grajfova knjiga Plakali smo bez suza inspirisala je mađarskog reditelja Lasla Nemeša da snimi film Saulov sin posvećen Sonderkommandu.

Prof. dr Beri Lituči predavao je evropsku, američku i svetsku istoriju na gradskom univerzitetu u Njujorku proteklih dvadeset godina, trenutno predaje na koledžu Medgar Evers u Bruklinu, Njujork. Započeo je prikupljanje svedočenja preživelih holokausta u Jugoslaviji 1995. godine, a zatim je 1997. godine organizovao Prvu međunarodnu konferenciju i izložbu o jasenovačkim logorima na Kingzborou koledžu. On je urednik i koautor knjige Jasenovac i holokaust u Jugoslaviji: analiza i svedočenja preživelih, koja je objavljena 2006. godine. Osnivač je i izvršni direktor Istraživačkog instituta za istraživanje zločina u Jasenovcu, kao i potpredsednik Holokaust memorijalnog parka u Bruklinu, Njujork. Pisao je o i držao predavanja na temu istorije Balkana, bio je gostujući predavač na univerzitetima, muzejima i institucijama holokausta u SAD i Kanadi, uključujući i nedavno predavanje u Muzeju jevrejskog nasleđa u Njujorku.

Knut Fluvik Toresen, istoričar, školovan na Univerzitetu u Agderu. Norveški oficir sa dugačkim službovanjem u inostranstvu, između ostalih mesta na Balkanu i Avganistanu. Široj norveškoj javnosti postaje poznat 1980. god. kada je u popularnom TV programu „Širom Norveške“ prikazao svoj privatni ratni muzej u Nedenesu. Kao jedan od najmlađih pisaca ratnih knjiga u Norveškoj izdao je knjigu Flight officer Tickners siste tokt 1990. godine o savezničkom avionu koji se srušio u Arendalu. Poslednjih godina izdao je više knjiga koje se fokusiraju na rat i njegove žrtve među kojima i knjigu U Norvešku u smrt.

Prof. dr Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta i dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

15.00 Andrićev institut: KNjIGA BEZ GRANICA – PREVODI IZMEĐU ŽELjA I STVARNOSTI Učestvuju: Mladen Vesković, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Dajana Đedović i Ana Čugurović, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“.

12.00 Trg Nikole Tesle: Svečana dodela Nagrada Prvog sajma knjiga u Andrićgradu

Pratite nas na:

+387 66 703 722