U Andrićevom institutu 28. juna biće upriličeno tradicionalno obilježavanje Vidavdana, događaja koji svake godine okuplja istaknute ličnosti iz svijeta umjetnosti i književnosti, pružajući publici jedinstvenu priliku da se upozna sa vrhunskim ostvarenjima na polju kulture.

PROGRAM, Andrićev institut, 14 časova

Dodjela „Velike nagrade Ivo Andrić“

Centralni događaj ovogodišnjih svečanosti je dodjela prestižne „Velike nagrade Ivo Andrić“ čiji su ovogodišnji laureati Abdulrazak Gurna, nobelovac čija djela istražuju kompleksnosti identiteta i migracija, i Saša Radojčić, istaknuti srpski pjesnik i esejista poznat po svojoj dubokoj lirskoj intuiciji i filozofskim razmatranjima. Dodjela će se održati u svečanoj sali Andrićevog instituta.

Izložba djela Slavka Krunića i muzički nastup Amoroso dua

Nakon dodjele nagrade, u Galeriji „Petar Lubarda“ biće otvorena izložba djela uglednog slikara Slavka Krunića. Njegove slike, koje obiluju bogatim koloritom i dubokim emotivnim nabojem, uspjevaju da posmatraču prenesu složene narative i životne priče. Izložba Krunićevih djela u Višegradu predstavlja rijetku priliku da publika uživa u djelima koja su osvajala prestižne galerije širom svijeta.

Izložbu će upotpuniti nastup Amoroso dua, mladih umjetnika sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Vehbije Hodžića i Senke Slipac, koji će izvoditi djela klasične i filmske muzike.

Pozorišna predstava „Knjiga o Milutinu – deo prvi“,

Bioskop „Doli Bel“, 19 časova

Kao završni događaj svečanosti, u bioskopu „Doli Bel“ u 19 časova biće izvedena pozorišna predstava „Knjiga o Milutinu – deo prvi“, Zvezdara teatra, u režiji istaknutog Egona Savina. Ova predstava, bazirana na istoimenom romanu Danka Popovića, donosi snažnu antiratnu poruku kroz životnu priču Milutina Ostojića, koju maestralno tumači Nenad Jezdić. Predstava, sa trajanjem od 105 minuta, uspjeva da kroz jednostavnu scenografiju i snažan dramski izraz prenese sve slojeve i kompleksnosti života običnog srpskog seljaka, te njegovog razmišljanja o besmislu rata i životnim vrijednostima.

Zbog ograničenog broja mjesta, svi koji žele da pogledaju predstavu mogu preuzeti besplatne ulaznice u Bioskopu „Doli Bel“ svakog dana od 20 časova od srede 19. juna.

vidovdan-2024-Recovered-123-684x1024