Druga grupa djece sa Kosova i Metohije doputovala je danas u Republiku Srpsku.

Svih pet autobusa sa oko 250 srpske djece i nastavnika iz Leposavića, Zvečana, Novog Brda, Šilova, Vitine, Parteša i Pasjana stigli su u Višegrad, gdje su ih dočekali ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov.

2

Nešić je obezbijedio ručak u hotelu Višegrad za djecu i njihove nastavnike.

Nešić je rekao da su Srbi sa Kosova i Metohije uvijek dobrodošli u Republiku Srpsku.

– Јedan smo narod. Mi u Republici Srpskoj znamo kako je njima. Želim da se ovdje osjećaju slobodno – rekao je Nešić.

3

Đurević je rekao da Višegad nakon četiri godine ponovo organizuje doček za djecu sa Kosova i Metohije, izrazivši zadovoljstvo zbog dolaska djece u Srpsku.

Arlov je rekao da su djeca budućnost srpskog naroda i srpskog postojanja Kosova i Metohije, zahvalivši svima koji su ih dočekali u Republici Srpskoj.

Djeca su obišla most Mehmed paše Sokolovića, Andrićgrad i druge turističke znamenitosti Višegrada.

4

Gosti sa Kosova i Metohije 11. projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” iz Višegrada nastavljaju put prema svojim vršnjacima i domaćinima gdje će boraviti sedam dana u Trebinju, Nevesinju, Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu i Sokocu.

Srpska djeca, njih oko 550 koja su juče i sinoć stigla u Republiku Srpsku – Prijedor, Banjaluku, Gradišku, Čelinac, Stanare, Prnjavor, Brod, Midriču, Petrovo, Teslić, Šamac, Brčko, Bijeljinu i Vlasenicu, smještetena su kod vršnjaka i porodica.

Foto: RTRS / RTRS