Kao uvod u ovogodišnje Vidovdanske svečanosti, koje se tradicionalno održavaju u Andrićgradu, publika će dan ranije, u ponedeljak, 27. juna u 16 časova, moći da čuje nešto više o knjizi Franka Lisona Preziranje sopstvenog: o kulturi samomržnje u Evropi. O knjizi će govoriti prof. dr Milo Lompar, prof. dr Slobodan Antonić i dr Slobodan Reljić.

S obzirom na trenutno menjanje geopolitičke i kulturne slike i poretka Evrope, ali i celog sveta, a u svetlu iznalaženja istina o nadolazećim i već pridošlim promenama, u Andrićevom institutu će 28. juna u 13 časova biti upriličen okrugli sto, koji će se održati u dve sesije, pod nazivom „Evropa i Rusija“, a učesnici su: Emir Kusturica, prof. dr Slobodan Antonić, prof. dr Milo Lompar, dr Miroslav Perišić, prof. dr Dejan Mirović, prof. dr Zoran Čvorović, Aleksandar Pavić, prof. dr Darko Đogo i Želidrag Nikčević.

Nakon okruglog stola, u 18 časova, na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, biće otkriven spomenik Meši Selimoviću i tom prilikom publici će se obratiti akademik Matija Bećković, prof. dr Milo Lompar i Emir Kusturica.

Zatim će u holu Andrićevog instituta uslediti otvaranje izložbe Meša Selimović: izbor dokumenata čiji su autori Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Nikola Adžić, dok će poslednje u nizu vidovdanskih dešavanja biti otvaranje izložbe slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu. U pitanju su slike iz zbirke Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, a izložbu će otvoriti mr Snežana Nešković Simić, istoričar umetnosti Marina Cvetanović i Emir Kusturica.