U Andrićevom institutu, u okviru Sajma knjiga publici je predstavljena knjiga pisca i predsednika Matice srpske, Ivana Negrišorca (Dragana Stanića) „Istraga predaka“.
Reč je o knjizi eseja i pesama koje je autor sabrao, a koja umnogome pojašnjava srpsko pitanje u Crnoj Gori i na njega daje pregršt odgovora.

U uvodnoj reči, pisac Milan Ružić rekao je da se kroz ovu knjigu, a neodvojivu od politike i savremenog konteksta, vidi da nije tačno da Srbi u Crnoj Gori nemaju ništa.
– Svi do jednog imaju reči čijim izgovaranjem kupuju torbe u kojima nose svoje glave kojima će platiti kusur tih reči. Knjiga Ivana Negrišorca je ukoričena Crna Gora u svoj svojoj kulturno – umetničkoj, političkoj i istorijskoj veličini, i njena suzopisana i oplakana sudbina. Uvodni i završni plač kojima Negrišorac knjigu počinje i završava, nisu ništa manje nego leleci i davljenički grcaji, gutanje slane vode koja lije iz autorovih očiju u vidu suza – rekao je Ružić.

Selimir Radulović naglašava da knjiga predočava našu žalosnu crnogorsku i srpsku priču koja se razvija saglasno modelu totalnog obrta, katastrofe.

– Od istrage poturica i borbe za očuvanje vlastitog identiteta, naroda i države, došlo se do radikalizovanog oblika duha samoporicanja, do istrage predaka, do obračuna sa njima i preinačenja njihovog zaveta – rekao je Radulović – Neuki sejači zla, kako kaže autor, bez ostatka ciljaju u crnogorsko pamćenje, u predanjsku svest, da bi „slažuć varku na varku u naše vreme obnarodovali da su Crnogorci drugačiji od Srba“. Ove događaje prati ozbiljna socijalna patologija.

Budimir Dubak u svom zapisu „Patologija Montenegrina ili istraga predaka“ kaže, da je ukupno delo Negrišorca jedinstveno u srpskoj književnosti, u skoro svim žanrovima.

– Sami naslov njegove nove knjige govori sve objašnjavajući skoro neobjašnjivu pojavu, odricanja od sopstvenog identiteta. Negrišorac kaže da je treći svetski rat već počeo, ali o njemu još nemamo jasnu predstavu. Pre svega, zato što je to prikriveni rat u kome protivnici iscrpljuju trećega – istakao je Dubak – Erudicija, analitičnost, sistematičnost i erudicija Negrišorca uočljivi su u svakom tekstu, a njegovo delo je knjiga opomene i vere.

Autor eseja i pesama beleženih duže od tri decenije, Ivan Negrišorac, govori da je knjiga nastala u teškoj muci koju svi proživljavamo, a naročito pravi Crnogorci. Negrišorac je ispričao anegdotu o slučajnom susretu sa jednom montenegrinom, koji ga je u nedostatku boljih argumenata ubeđivao, kako je „Njegoš pišući o srpstvu grešio, jer eto – nije bio dobro informisan!“

– Razmere svega što nam se dešava, taj prodor autodestruktivne svesti je nešto što tek treba da u punoj meri privedemo saznanju i da vidimo šta nam je činiti. Pisao sam sa željom da takve procese pokrenemo – rekao je autor „Istrage predaka“ – Ko nas tera da srpsko zajedništvo rasturamo i zašto na to pristajemo? Potrebno je da mirno, eliminišući autodestruktivne priče, razumemo istoriske procese i promene u svesti ljudi. Njegoš nije imao dileme ko je. Potrebno je da se vratimo njegovoj poziciji, organizovati se u njegoševskom pokretu otpora, to je spasonosno. Tako ćemo se sačuvazi od opasnih ishoda.

Izdavači ove knjige su Srpska književna zadruga Srpskog narodnog vijeća, kao i Fondacija Grupa sever.

Nakon promocije ove knjige, publika je na Teslinom trgu u Andrićgradu imala priliku da prisustvuje događaju nazvanom „Srpsko veče“ u okviru kog je Srpsko pevačko društvo „Svetosavnik“ iz Podgorice, a uz besede nekoliko istaknutih književnika, razgalilo prisutne starim srpskim pesmama koje su bile prirodan nastavak promocije knjige „Istraga predaka“.

N. Janković