U Andrićgradu će večeras biti svečeno otvoren četvrti Sajam knjiga, na kome će biti pomovisani izdavači obrazovne, školske i stručne literature, kao i izdanja iz oblasti religije i teologije publikovana i Republici Srpskoj, Srbiji i inostranstvu.

Ove godine zemlja – gost na sajmu je Francuska čija će književnost biti posebno predstavljena, a francuski pisac Jozef Pontis otvoriće manifestaciju sa zamjenicom direktora Beogradskog sajma Goricom Škipinom i Emirom Kustricom, direktorom Andrićevog indsituta i idejnim tvorcem Andrićgrada.

Nakon otvaranja Sajma, biće promovisana Pontisovov roman „Na liniji“.

Sutra će na Sajmu biti predstavljena izdavačka delatnost Instituta za srpsku kulturu (Priština/Leposavić), kao i knjiga Mila Lompara „Crnjanski: Biografija jednog osećanja“, a na programu je i predavanje Srpski modernisti.

Za četvrtak 4. jul najavljena je promocija univerzitetskog udžbenika „Regionalna geografija BiH“ autora Gorana Mutabdžije i zbirke poezije Danijele Mrde „Noćni zavod“, te antologije poezije „Mi znamo sudbu“ Ranka Popovića i knjige „Zanatski dom“ Đorđa Sladoja.

Knjiga putopisa Zorana Šaponjića „Ruski krst“ u Andrićgradu će biti predstavljena u petak, a tago dana su na programu i promocija romana „Zna li ko engleski“ Dragana Tepavčevića i knjige „Venac za oca“ autorke Vesne Kapor.

O izdanjima Andićevog instituta – „Istraga predaka“ Ivana Negrišorca i „Alojzije Stepinac“ koji poptisuju Ljubodrag Dimić i Nikola Žutić, biće riječi u subotu.

Svečana ceremonija zatvaranja Sajma knjiga u Andrićgradu zakazana je za 7. jul kada će srpskom piscu i akademiku Goranu Petroviću biti uručena Velika nagrada „Ivo Andrić“.

RTRS, Agencije