U Andrićevom institutu u okviru četvrtog međunarodnog sajma knjigasvoju bogatu izdavačku delatnost predstavio je Instutut za srpsku kulturu iz Prištine, sa privremenim sedištem u Leposaviću. Ovim povodom, Andrićevom institutu, Višegrađanima, studentima i istraživačima poklonjeno je 200 vrednih publikacija o kulturi i nauci stvaranoj na prostoru Kosova i Metohije.

– Institut za srpsku kulturu Priština/Leposavić je multidisciplinarna naučna institucija sa odeljenjima za srpski jezik i književnost, istoriju, arheologiju, istoriju umetnosti i etnografiju u kojoj ima 32 zaposlenih (30 u naučnom sektoru i 2 u administraciji). Naučni sektor čine saradnici među kojima je čak 21 doktor nauka – naglasio je direktor instituta prof. dr Dragan Tančić.

Neprocenjivo vrednu izdavačku delatnost Instututa, a koja je od sada dostupna svim naučnim radnicima, istraživačima i studentima u Andrićevom institutu u Višegradu, pored prof. dr tančića, govorili su dr Jasmina Ahmetagić i dr Ana Stišević – Milovanović.

Posebnu pažnju brojnih posetilaca sajma, u obilju publikacija, privukla je visokorangirana i vredna publikacija Instututa, časopis „Baština“, kao i knjiga zbornik „Srpsko – ruski odnosi u prošlosti i budućnosti“.

– Bili smo u prilici da budemo sa našim najbližima, sa našim saborce u istoj misiji i delatnosti, na čemu smo posebno zahvalni – rekao je Želidrag Nikčević, urednik četvrtog sajma knjiga u Andrićgradu.

N. Janković