– Naš je zavet da u tek nastaloj državi, Republici Srpskoj, podržimo ton naše kulturne prošlosti – naglasio Emir Kusturica

VIŠEGRAD – U Andrićgradu, na obali Drine, francuski pisac mlađe generacije Žozef Pontis otvorio je četvrti po redu međunarodni Sajam knjiga, a svoja najnovija izdanja tokom narednih pet dana predstaviće 22 izdavača iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Specijalni gost Emira Kusturice i Andrićevog instituta naglasio je da je „veoma počastvovan, čak i potresen, jer se našao na prostoru srpske kulture“, a to su kako je rekao „trenuci kada misli o zajedničkoj istoriji srpskog i francuskog naroda“.

– Osećam da na neki način postajem deo dobra, onog najboljeg u odnosima između dva naroda. Andrićev institut i moja izdavačka kuća su uradili veliki posao. Moja knjiga „Na liniji“ je doživela veliki uspeh u Francuskoj, sada je prevedena na srpski jezik, a usred obaveza u vezi sa promocijom knjige u Francuskoj, rekao sam prijateljima: odlazim, idem u Srbiju, pozvao me je Emir Kusturica!- rekao je Pontis otvarajući sajam – Usledila je neverica među mojim prijateljima, jer je Kusturica deo srpske ali i francuske kulture i pomalo nedodirljiv za „obične smrtnike“. Vidite, ovde u Višegrad sam došao sa svojom suprugom, venčali smo se pre tri godine, sanjali smo da ćemo upriličiti venčanje koje scenski podseća na ono iz „Doma za vešanje“. To su najlepše filmske scene ikada snimljene. A već danas sam tu, Kusturičin sam gost i nije lako dočarati osećaj sreće zbog prilike da sa ovdašnjom publikom i srpskim prijateljima razgovaram o svojoj knjizi.

Emir Kusturica, tvorac kulturnog središta Republike Srpske je naglasio, da je Andrićgrad stvoren radi duhovnog rasta područja na kome su se vekovima sukobljavale vojske i civilizacije.

– Od kraja maja do kraja jula, jedna za drugom izmenjuju se manifestacije koje „oru duboko“ i pokušavaju da iznesu pred naše oči sve ono što je važno. Praviti Andrićgrad, grad u Višegradu, je vraćanje na obale reke Drine. Ona ispod površine krije tektonsku građevinu, dok se na površini stvari menjaju. Objektivna istina i pronađeni ostaci nam govore da se nalazimo na mestu gde se Istok i Zapad dodiruju, često bolno. Aktiviranje kulture u današnjem vremenu kada ona doživljava pad isprovociran tehnologijom, a krajem devedesetih je ta pojava nazvana „naučnom kulturom“, dešava se dok koorporativni kapitalizam trudi da poništi nacionalne kulture i različitosti -rekao je Kusturica – Mi osećamo i vidimo da kultura danas predstavlja mnogo manje, nego nekada. Naš je zavet da vanmaterijalno delujemo i da u našoj tek nastaloj državi, Republici Srpskoj, podržimo ton naše kulturne prošlosti. Naša država i sve što činimo, služiće održanju kulturnog diskursa, a to važi i za kulture koje nas se dotiču, pa smo sada okrenuti jednom mladom francuskom piscu.

Urednik sajma knjiga Želidrag Nikčević, govorio je o značaju ove manifestacije, koja iz godine u godinu raste.

– Malo gde postoji sajam sa više smisla, sa više budućih energija, sa moćnijom duševnom i idejnom potporom, sa autentičnijom pozadinom od Sajma knjiga u Andrićgradu – Želidrag Nikčević – Profesor Kusturica je aktivirao energije mnogih, otvorio je prostor slobode i dostojanstva naše kulture i to je šansa kakva se ne propušta.

Sajam knjiga organizuje Andrićgrad u saradnji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom knjiga.

– Beogradski sajam je više od 60 godina organizator najznačajnije književne manifestacije na ovim prostorima, a četiri godine suorganizator sajma knjiga u Andrićgradu. Po svom značaju, kulturnim, idejnim, čak marketinškim i komercijalnim dometima, ove manifestacije određuju pravac razvoja nacionalne kulture – naglasila je Gorica Škipina, zamenik generalnog direktora Beogradskog sajma knjiga – Andrić je 1972. godine, otvarajući Beogradski sajam knjiga okupljenima rekao: Pitanje obrazovanja i širenja kulturnih vidika organski je u vezi sa našim opštim rastom i napretkom. Sajam u Andrićgradu prate brojni studenti, uz predstavljanje knjiga dešavaju se brojne važne aktivnosti, pa ova manifestacija ispunjava pomenute Andrićeve zamisli. Knjiga jeste izum prošlih vremena, ali joj upravo to osigurava sadašnji i budući život. Naša dva sajma knjiga, beogradski i njegov mlađi brat višegradski, prate knjigu u njenom pohodu.

Prve sajamske večeri, nakon svečanog otvaranja, održana je promocija romana „Na liniji“ Žozefa Pontisa.