U Andrićgradu počinje četvrti po redu međunarodni Sajam knjiga. Ovogodišnji Sajam okupio je 22 izlagača iz regiona.

Na 32 štanda izložena su izdanja koja su se u javnosti pojavila u posljednjih godinu dana.

– Neka od njih su Zbornici odjeljenja za književnost i odjeljenja za srpski jezik, a to su „Književnost, muzika i poezija Bore Đorđevića, Zbornik „Filip Višnjić“. Predstavljamo ove godine knjigu Miloša Kovačevića „Borba za ćirilicu i srpski jezik“, koja je bila vrlo zapažena na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu – kaže Gordana Stančić iz Andrićevog instituta.

Dragan Tančić, direktor Instituta za srpsku kulturu iz Leposavića kaže da je na Sajmu veliki broj publikacija, gdje je ovaj Institut bio izdavač ili suizdavač. On je istakao da će oko 200 knjiga i časopisa biti poklonjeno biblioteci u Andrićgradu, te izrazio zadovoljstvo zbog prvog prisustva na u Andrićgradu.

U skladu sa misijom Andrićgrada, organizatori su se potrudili da program ovogodišnjeg sajama koji traje do nedjelje bude kvalitetan.

– Vodili smo računa da bude za svakoga po nešto na jednoj vrsti visoravni duhovnoj i kulturnoj, ne samo za elitu, nego za ono što može učiniti da naš narodni i kulturni život bude u skladu sa našom visokom tradicijom – rekao je Želidrag Nikčević, urednik programa Sajma u Andrićgradu.

Zemlja gost Sajma knjiga u Andrićgradu ove godine je Francuska.

RTRS