U Andrićgradu danas počinje Sajam knjiga na kome će se do 7. jula predstaviti izdavači obrazovne, školske i stručne literature iz Republike Srpske, Srbije i inostranstva, a zemlja gost je Francuska.

Sajam će u svečanoj sali Andrićevog instituta otvoriti francuski pisac Jozef Pontus i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, nakon čega će biti predstavljena Pontusova knjiga “Ne pontus“.

Drugog dana Sajma biće reči o knjizi Mila Lompara “Crnjanski: Biografija jednog osećanja“ i održano predavanje “Srpski modernisti“.

Program će narednih dana obuhvatiti i predstavljanje antologije poezije “Mi znamo sudbu“ profesora Filološkog fakulteta u Banjaluci Ranka Popovića, knjige “Zanatski dom“ Đorđa Sladoja, knjige putopisa “Ruski krst“ Zorana Šaponjića, kao i naslova “Venac za oca“ Vesne Kapor.

Za 6. jul najavljena je promocija izdanja Andrićevog instituta na kojoj će učestvovati profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Miloš Kovačević, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Istog dana biće promovisane knjige “Istraga predaka“ Ivana Negrišorca i “Alojzije Stepinac“ autora Ljubodraga Dimića i Nikole Žutića.

Sajam će na Trgu Nikole Tesle zatvoriti pisac i akademik Goran Petrović, dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić“.

Stručni žiri će proglasiti izdavačkim poduhvatom po jedno djelo objavljeno između dva sajma u Republici Srpskoj i Srbiji, a biće dodijeljena i specijalna nagrada.

Sajam knjiga organizuje Andrićgrad u saradnji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom knjiga.

RTRS, Tanjug