Sajmovi knjiga prilika su za predstavljanje i promovisanje novih izdanja, povezivanje izdavača i čitalaca, ali i za razmenu knjiga i bogaćenje fondova biblioteka. U sastavu Andrićevog instituta, jednog od suorganizatora sajma knjiga u Andrićgradu, postoji i radi Biblioteka „Ivo Andrić“ koju za svoje istraživačke potrebe koriste zaposleni i saradnici Instituta, naučni radnici, istraživači i studenti. Izdavači koji su promovisali svoju izdavačku delatnost na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Andrićgradu prepoznali su značaj biblioteke Instituta i vrednim donacijama svojih izdanja značajno obogatili njen fond.

0C0A2525

Počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga u Andrićgradu bila je Francuska, čija je kultura i izdavačka produkcija predstavljena zahvaljujući Francuskom institutu u Srbiji sa sedištem u Beogradu. Pored toga što je omogućio da se na štandu Francuske nađe reprezentativna literatura, Francuski institut poklonio je deo svojih knjiga Biblioteci Andrićevog instituta.

0C0A2524

Institut za srpsku kulturu iz Prištine sa privremenim sedištem u Leposaviću tokom pratećeg programa sajamskoj publici predstavio je svoj rad i bogatu izdavačku delatnost, a Biblioteci „Ivo Andrić“ uručio na poklon oko 150 naslova svojih izdanja. Matica srpska iz Novog Sada je svojom donacijom takođe obogatila fond Biblioteke za veliki broj naslova.

0C0A2529

Narodna biblioteka Kruševac i Fakultet bezbednosti, koji se ove godine po prvi put predstavljaju na Sajmu knjiga u Andrićgradu, poklonili su Biblioteci svoja monografska izdanja i periodična glasila.

Svoje nove knjige, promovisane na sajmu, Biblioteci su poklonili Vesna Kapor, Đorđo Sladoje, Ranko Popović, i drugi.

Andrićev institut se najsrdačnije zahvaljuje svim ustanovama i pojedincima koji su doprineli da fond njegove biblioteke postane bogatiji i sadržajno kvalitetniji.

Foto: Iskra