U Galeriji „Lubarda“ u Andrićevom institutu, u okviru Vidovdanskih svečanosti, sinoć je otvorena izložba skulptura „Moj svet i ja“ autora Ljubomira Lackovića.

– U sferi u kojoj se nismo previše iskazali, ovdje imamo otkriće koje, nažalost, nije previše poznato u našoj javnosti. Zbog toga je veće zadovoljstvo da mogu da kažem da je ova izložba otvorena – rekao je direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica koji je otvorio izložbu.

Akademik Matija Bećković kaže da, ko god bude gledao ove skulpture, svaka od njih će mu reći nešto drugo i svaka će imati onoliko sadržaja koliko bude ličnih doživljaja.

– Svakoj od njih bismo se poklonili i autoru čestitali na takvom umetničkom ostvarenju, a naročito na izložbi u prelepoj galeriji u Andrićgradu – rekao je Bećković.

On je dodao da Srbi kroz istoriju nisu imali velike skulptore, te da je možda najveći kojeg su dali Sreten Stojanović, autor spomenika Njegoša i Karađorđa na Vračaru.

Autor izložbe Ljubomir Lacković rekao je da je izlagao više puta u Andrićgradu, te da je prvi stranac koji je dobio gran pri nagradu u Francuskoj.

– Nije mi prvi put da izlažem u Andrićgradu, izlagao sam na manifestaciji „Vino, vinarija i grožđe“, a bio sam i gost na izložbi mozaika Bisenije Tereščenko. Još nisam našao svoj stil, jer onaj ko radi samo jednim stilom radi jednolično i tematika mu je ista – naveo je Lacković.

On je naveo da je u posljednje vrijeme inspirisan Mikelanđelovim radom i da njegove crteže prevodi na svoj način u skulpture.

Otvaranju izložbe prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Ljubomir Lacković rođen je 1955. godine u Zemunu. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1985. godine. Više od 20 godina bavi se pedagoškim radom.

RTRS