Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je večeras da jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i uspostavljanja Mitropolije dabrobosanske nije samo da se slavi već i da se preuzme odgovornost za sadašnjost i budućnost, jer se iz svakog jubileja moraju izvući pouke kako dalje.

„Ovaj jubilej za mene je velika inspiracija da nadahnem narod da se ugledaju na Svetog Savu, na pretke, hrišćane, koji su umjeli da budu ljudi i ono što je Crkva od njih očekivala. Drago mi je da počinjemo slaviti jubilej u Višegradu, uoči Vidovdana koji je za nas praznik našeg nebeskog opredjeljenja“, rekao je mitropolit Hrizostom Srni u Andrićgradu, nakon svečane akademije povodom ovog velikog jubileja.

Njegovo visokopreosveštenstvo je istakao da je velika obaveza i odgovornost i njega kao mitropolita i naroda, da se sjete svega što je Sveti Sava učinio i onoga što je Crkva prije 800 godina stvarala u tadašnjim uslovima.

„Zahvaljujući Crkvi i Mitropoliji mi smo opstali, da nije bilo Crkve naš pravoslavni, nacionalni identitet ne bi bio sačuvan, jer smo prolazili kroz teška vremena iskušenja, stradanja, a zahvaljujući duhovnoj snazi koju je Crkva stvarala uspjeli smo da opstanemo“, rekao je mitropolit Hrizostom.

800-godina-SPC-2

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić, koji je besjedio na akademiji, rekao je da su radosni Srbi koji danas mogu da proslavljaju 800 godina autokefalnosti SPC jer su bili među prvim narodima koji su stekli pravo da imenuju nasljednike apostolske na zemlji.

„Punih osam vijekova imamo to pravo. Daće Bog da i SPC i Eparhija dabrobosanska nadvlada sve vijekove i da svi budemo radosni u veselju jer ovdje u Manastiru Svetog Nikolaja ustanovljen je eparhijski tron. Dabarska eparhija je bila jedna od prvih eparhija SPC i jedna od osam što ih je ustanovio Sveti Sava“, istakao je Ćeranić.

On je dodao da pravoslavlje neće „pobjeći“ od Srba, niti Srbi od pravoslavlja, bili u rasijanju ili ovdje, u Republici Srpskoj, i uvijek će biti na tragu Gospoda Boga jedinoga.

Dramski umjetnik Lazar Dubovac rekao je da mu je bila čast da govori besjedu Svetog Save.

„Pitam se da li iko od nas propoveda Hrista na ovaj način na koji je Sveti Sava propovedao. Veliki je značaj ovog jubileja. Neke zemlje koje su danas nadmoćnije su mlađe nego što je SPC, to ne smemo da zaboravimo, ne smemo da zaboravimo istoriju naše zemlje i sve svete koji se neprekidno mole za nas“, istakao je Dubovac.

Organizatori svečane akademije koja je održana u Andrićgradu su SPC, Vlada Republike Srpske, opština Višegrad i Andrićgrad.

Srna