Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je danas na obilježavanju Vidovdana da je više nego srećan što publici u Višegradu i svima danas mogu da pokažu kako se sveti dan pretvara u novi mit, odnosno u novo kulturno poprište koje obiluje onim najboljim u kulturi.
„Ja sam više nego srećan što publici Višegrada, odnosno svima možemo da pokažemo kako se sveti dan pretvara u novi mit odnosno u novo kulturno poprište koje obiluje svim najboljim što imamo u kulturi“, istakao je.

kusturica

On je novinarima istakao da su današnje Vidovdanske svečanosti pete po redu i da postaju tradicija.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Vidovdan mitski dan u istoriji srpskog naroda, dan velikih poraza i velikih pobjeda.

dodik

„Dan koji nas uvijek okupi da poručimo i da pokažemo našu istrajnost, naše htijenje, da nastavimo da njegujemo našu kulturu i našu vjeru. Zahvaljujem Kusturici koji uvijek nađe dovoljno inspiracije da na ovaj način, svojstven njegovom duhu, organizuje obilježavanje Vidovdana koje je danas centralno u Republici Srpskoj“, naveo je Dodik.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da mu je čast prisustvovati obilježavanju Vidovdana u Višegradu.

„Ne treba ponavljati šta Vidovdan znači za srpski narod“, rekao je Višković i dodao da su u Višegrad danas stigli iz Srbije gdje su bili sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem na obilježavanju Vidovdana.

viskovic

„Sada smo u Višegradu i velika zahvalnost Kusturici zato što svake godine priređuje ovo obilježavanje i nadam se da će ono postati tradicija za Andrićgrad“, poručio je Višković.

U okviru kulturnog programa na Vidovdanskim svečanostima nastupa Banjalučka filharmonija sa Borom Dugićem, hor „Srbadija“ iz Bijeljine, hor „Kragujevačko pevačko društvo“ i Kamerni ansambl Muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika.

 Srna