Vidovdan, praznik koji su pravoslavni Srbi naslijedili od svojih mnogobožačkih predaka, a koji, poslije Kosovskog boja, obilježavamo u duhu sjećanja na kneza Lazara i njegove podvižnike, od te velike bitke pa do danas, biće datum u koji su, neki bi rekli igrom slučaja, a neki proviđenjem, smješteni brojni sudbonosni događaji, istakao je srpski pisac Vladimir Kecmanović.

„Na Vidovdan godine 1876. Knjaževstvo Srbija i Knjaževina Crna Gora objavile su rat Turskoj, što predstavlja simboličan kraj viševekovne osmanlijske okupacije i viševekovnih zuluma nad našim narodom. Na Vidovdan godine 1914, srpski podvižnik Gavrilo Princip izvršio je atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda, čime je simbolično okončao austrougarsku okupaciju dela srpskih zemalja i značajnog dela Evrope.Na Vidovdan godine 1919. potpisan je Versajski mirovni sporazum, čime je pobeda nad porobljivačima našeg naroda, koju je Gavrilo Princip najavio, konačno verifikovana“, podsjetio je Kecmanović.

Na obraćanju na Vidovdanskim svečanostima u Andrićgradu Kecmanović je naglasio da je na Vidovdan 1992. godine probijen koridor kod Brčkog, čime je Republika Srpska spojila svoja dva dijela i ostvarila teritorijalni kontinuitet.

„Na Vidovdan godine dve hiljade i prve, Srbi su sudu novih kadija koji, kao i nekada turske kadije, i tuže i sude, izručili Slobodana Miloševića, čime su na simboličan način priznali da su krivi ne samo za one krivice o kojima bi se dalo raspravljati nego i za to što su klani i ubijani, bombardovani osiromašenim uranijumom, što im je zemlja raskomadana, imovina oteta, a deca pretvorena u robove Novog svetskog poretka, kao i za to što su, dvanaest godina ranije, smogli hrabrosti da obeleže šest stotina godina od Bitke na Kosovu, pa i zbog toga što su tu bitku uopšte vodili, što su pet vekova nakon nje okupatore isterali iz svojih zemalja, i što su se ikada borili za dostojanstvo i slobodu“, istakao je Kecmanović.

On je dodao da je na Vidovdan 2006. godine Crna Gora kao 192. zemlja članica, primljena u UN.

„Država koja će svoj ponovo uspostavljeni suverenitet početi da gradi na poricanju sopstvenog identiteta i koja će bratsku zemlju Srbiju ubrzo preteći u samooptuživanju za sve svetle stranice u zajedničkoj istoriji, krunišući stid zbog zajedničke borbe protiv zavojevača priznavanjem otmice Kosova i stupanjem u vojni savez koji ju je razarao“, rekao je Kecmanović.

On je naglasio da se može raspravljati o tome da li su na Vidovdan 1389. Srbi izvojevali i zemaljsku i nebesku ili samo nebesku pobjedu.

„Može se raspravljati i o tome da li je probijanjem koridora kod potonjeg distrikta Republika Srpska trajno spojena. Može se raspravljati i o tome da li je nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevo upravo na Vidovdan dovelo ono što jedni nazivaju slučajem a drugi proviđenjem ili svesna okupatorova namera da ponizi srpski narod, kao i o tome da li je baš na taj datum Slobodan Milošević izručen, a njegova postojbina i zvanično priznata kao Montenegro zato što se s nama igra slučaj, proviđenje ili mračnjaci koji hoće da nam ubiju dušu“, konstatovao je Kecmanović.

Međutim, kaže on, nema rasprave oko toga da je, igrom sudbine, voljom proviđenja, manipulacijom moćnika ili svim tim zajedno, Vidovdan postao i ostaće datum na koji će se zaplitati i rasplitati sudbina ovog naroda i ovih prostora.

„Današnji Vidovdan, na koji se, na prvi pogled, nije dogodilo ništa značajno, jeste prilika da se nad rečenim i o prećutanim duboko zamislimo. Da se, uz pomoć starog boga Vida, zagledamo u prošlost i sadašnjost, ne bi li tako, jer drugačije ne možemo, provirili u budućnost.

A od mesta nazvanog po jednom od vidovdanskih junaka, koji je, uz to, kao malo ko drugi, znao da pronikne istoriju ne bi li nam rekao nešto o onome u čemu živimo, kao i o onome što nas čeka – teško je zamisliti bolje mesto da se, iz sadašnjosti naoružane prošlošću, u budućnost proviri“, zaključio je Kecmanović.

Srna