Intoniranjem himne „Moja Republika“ u Andrićgradu je počela svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i uspostavljanja Mitropolije dabrobosanske.

Besjednici na svečanoj akademiji su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić.

 

U kulturnom programu učestvuje Hor „Srbadija“ iz Bijeljine, Kamerni hor Muzičke akademije za crkveno pojanje iz Istočnog Sarajeva i Hor „Sloga“ iz Sarajeva, osnovan 1888. godine.

Na akademiji učestvuje i renomirani dramski glumac iz Beograda Lazar Dubovac, koji će govoriti „Žičku besjedu“ Svetog Save i pjesme posvećene osnivanju Crkve i njenom uticaju na srpski narod.

 

Organizatori akademije su Srpska pravoslavna crkva, Vlada Republike Srpske, opština Višegrad i Andrićgrad.

Svečanosti prisustvuju načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, načelnici susjednih opština, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, sveštenstvo SPC, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i privrednici sa ovog područja.

Srna