Profesori i učenici Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada položili su danas cvijeće na spomen-obilježje Ivi Andriću kod višegradske ćuprije i na bistu u Andrićgradu, povodom Dana škole i 126 godina od rođenja nobelovca.

Vršilac dužnosti direktora Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Divna Vasić rekla je da je Andrić uvijek osjećao jaku vezu sa gradom svog djetinjstva i višegradskom školom.

andric12

„On je poslije Drugog svjetskog rata tri puta posjećivao Višegrad, a 1955. godine je, povodom 10 godina postojanja izdavačke kuće `Svjetlost` i objavljivanja romana `Gospođica`, dobio nagradu od 200.000 dinara, koju je poklonio višegradskoj gimnaziji za nabavku, prema njegovim riječima, knjiga i učila“, rekla je Vasićeva.

Ona je istakla da se Andrić, kada je posljednji put bio u Višegradu 1972. godine, obratio učenicima i profesorima, rekavši da mu se čini kao da odavde nikad nije ni odlazio, da pripada ovdje i sa jasnom porukom da se mora raditi, učiti i čitati.

andric13

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku, a djetinjstvo od 1894. do 1903. godine proveo je kod tetke Ane i tetka Ivana Matkovšika u Višegradu.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine. Preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

Srna