U svečanoj sali Andrićevog instituta 15. oktobra održana je prva promocija antologija Srpska književnost u Bosni i Hercegovini koje su priredili prof. dr Saša Knežević i prof. dr Jelenka Pandurević a u izdanju Matice srpske i Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj. U pitanju su četiri knjige: Epske narodne pjesme autora Saše Kneževića, Epsko-lirske narodne pjesmeautora Jelenke Pandurević, i dvije knjige nastale u njihovom koautorstvu – Lirske narodne pjesme i Narodne pripovijetke i predanja.

Prof. dr Saša Knežević je ovom prilikom izrazio posebno zadovoljstvo što se knjige po prvi put predstavljaju baš u Andrićevom institutu koji, kako on ističe, predstavlja kulturnu i naučnu sponu između Srbije i Republike Srpske. Govoreći o kriterijumima prilikom odabira pjesama u knjizi Epske narodne pjesme prof. Knežević je naglasio da je koncept zasnovan na izboru pjesama vodeći se porijeklom pjevača. Autoru je to djelovalo kao najpošteniji kriterijum na osnovu koga bi se iz cjeline korpusa srpske narodne epske poezije za ovu namjenu izdvojile pjesme koje na najreprezentativniji način oslikavaju tradiciju epskog pjevanja na prostorima Bosne i Hercegovine.

Autor knjige Epsko-lirske narodne pjesme prof. Pandurević je naglasila da zapisi uvršteni u ovu antologiju pripadaju srpskoj kulturnoj književnoj tradiciji, i u barem nekom segmentu otkrivaju povezanost sa geografskim prostorom u Bosni i Hercegovini. „Kada su u pitanju ovakvi izbori, i naročito kada se uzimaju u obzir zbirke koje naglašavaju pripadnost lokalnoj ili regionalnoj, a ne etničkoj zajednici, od velikog su značaja kontekstualni podaci koji govore o samim publikacijama, zatim o sakupljačima i pjevačima“, rekla je prof. Pandurević. Osvrćući se na izvore koji su korišteni prilikom priređivanja antologija prof. Pandurević je navela da je, pored brojnih zbirki, rijetkih knjiga, audio zapisa i usmenih razgovora, posebno značajan izvor bio časopis Bosanska Vila koji je izlazio od 1885. do 1914. godine.

Koautorske knjige Lirske narodne pjesme i Narodne pripovijetke i predanja predstavljaju prvi zajednički naučni projekat prof. Kneževića i prof. Pandurević koji je, po riječima autora, uspješno obavljen iako do sada ove oblasti nisu bile predmet njihovog naučnog istraživanja.

iskra.co