U Andrićgradu danas će biti otvoren Treći sajam knjiga, još jedna od velikih ideja Emira Kusturice koja ima za cilj predstavljanje produkcije izdavača iz Republike Srpske, Srbije i svijeta, kao i izdavača obrazovne, školske i stručne literature i izdanja iz oblasti religije i teologije.

Organizator Trećeg sajma knjiga je Andrićgrad u saradnji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom knjiga, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga, koji će biti otvoren do 8. jula, posebno će biti predstavljena književnost zemlje gosta, a ove godine to je Rusija, a stručni žiri proglasiće izdavačkim poduhvatom po jedno djelo objavljeno između dva sajma u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, kao i specijalnu nagradu.

Sajam će otvoriti čuveni ruski pisac i član Savjeta za kulturu Ruske Federacije Jurij Poljakov i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić na svečanoj ceremoniji koja će početi u 19.00 časova na Trgu Nikole Tesle.

Danas, prvog dana Sajma u 16.00 časova predviđena je promocija izdanja Arhiva Srbije, u 17.00 promocija knjige „Ruska revolucija 1917 u očima Kraljevine Srbije“, čiji su autori Aleksej Timofejev i Milan Piljak, a u 18.00 časova biće promovisana knjiga „Kao u sobi sa ogledalima“ Vladimira Kecmanovića.

U 20.00 časova u holu bisokopa „Doli Bel“ planirano je otvaranje izložbe „Opunomoćeni pisac epohe“ posvećena Aleksandru Solženjicinu povodom 100 godina od njegovog rođenja, koju je pripremila organizacija Dom ruske dijaspore, a u 20.30 u Andrićevom institutu biće promovisana knjiga „Srbija i jezički sukob u Jugoslaviji“ Slobodana Selinića.

Sutra u 12.00 časova biće promovisana izdanja Instituta za noviju istoriju Srbije, a na promociji će učestvovati Mile Bjelajac i Slobodan Selinić.

U Andrićevom institutu u 19.00 časova besjedu povodom 150 godina od rođenja Alekse Šantića kazivaće Jovan Delića, a u 20.00 predviđeno je predstavljanje knjige „Jare u mlijeku“ Jurija Poljakova.

U srijedu, 4. jula u 11.00 časova u bioskopu „Doli Bel“ planirana je projekcija prvog dijela dokumentarnog serijala „Biti čovjek – Ivo Andrić“.

U 19.00 časova u Andrićevom institutu besjedu povodom 100 godina od rođenja Aleksandra Solženjicina govoriće Želidrag Nikčević, a u 20.00 časova biće održano pjesničko veče Đorđa Sladoja.

U četvrtak, 5. jula u 11.00 časova biće prikazan drugi dio dokumentarnog serijala „Biti čovjek – Ivo Andrić“, u 17.00 časova predviđena je promocija romana „Plava kapija“ Radovana Belog Markovića, a u 20.00 časova dvotomnog zbornika „Istorija jedne utopije: 100 godina od stvaranja Jugoslavije“ na kojoj će govoriti Milo Lompar, Miloš Ković, Branimir Nešić i Želidrag Nikčević.

Projekcija trećeg dijela dokumentarnog serijala „Biti čovjek – Ivo Andrić“ biće održana u petak, 6. jula u 11.00 časova, u 17.00 promocija knjige „Srpski jezik pod lupom nauke“ Miloša Kovačevića, u 18.00 časova biće predstavljena izdanja Andrićevog instituta, a u 20.00 časova promocija knjige Vladimira Dimitrijevića „Tržište ili hram“.

Okrugli sto o temi „Jezik, književnost, muzika: poezija i muzika Bore Đorđevića“, posvećen dobitniku „Velike nagrade Ivo Andrić“ koju dodjeljuje Andrićev institut, biće održan u subotu u 15.00 časova a, pored laureata, učestvovaće i profesori sa mnogobrojnih fakulteta, veliki poznavaoci Đorđevićevog opusa, dok će u 22.00 časa biti održan koncert rok grupe „Riblja čorba“.

Posljednjeg dana Trećeg sajma knjiga, u nedjelju, 8. jula u 12.00 predviđeno je predstavljanje zbornika radova grupe autora „Govori srpski, piši ćirilicom“ i časopisa „Nova Zora“ /brojevi za 2018. godinu/.

U 19.00 na Trgu Nikole Tesle biće upriličena ceremonija dodjele nagrada za izdavački poduhvat i svečano zatvaranje sajma, u 20.00 časova biće održan koncert vokalnih solista Nadežde Krigine i Nikolaja Jerohina, a u 21.00 čas glumica Anđelka Prpić izvešće monodramu „Šta me snađe“.

Sajam će biti otvoren svakoga dana od 10.00 do 13.00 časova i od 18.00 do 22.00 časa, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.

RTRS