Na prvoj u nizu promocija na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Andrićgradu danas popodne predstavljena su izdanja Arhiva Srbije.

U uvodnoj reči, urednik Sajma Želidrag Nikčević rekao je da nema prirodnijeg mesta i adrese gde se tako prepliću naša prošlost i budućnost.

– Naš najugledniji saradnik je Arhiv Srbije, a naravno sa njim i direktor arhiva Miroslav Perišić koji je i rukovodilac Odeljenja za istoriju. Andrić je nazivan arhivarom naše kulture i istorije, pa je ovo i prirodno – rekao je Nikčević.

Na promociji je govorio direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić koji je napomenuo da je na promociji predstavljen samo deo izdanja.

Što se tiče edicije „Istorija srpske diplomatije – dokumenta“, Perišić je rekao:

– Kada se iscrpi sva građa srpske države do 1918. godine, koju mi obrađujemo, onda će neki novi istoričari moći da proučavaju diplomatsku istoriju Srbije do 2006. godine. Srpske diplomate su bile školovane i predstavljali su intelektualnu elitu. U pitanju su knjige sa izveštajima iz Beča, Pariza, Carigrada, Londona, Rima i mnogih drugih centara. Mislim da će biti 26 knjiga u ovoj ediciji – rekao je Perišić.

U ediciji „Zbornik dokumenata o Prvom svetskom ratu“ štampana su tri toma.

– Naši arhivi su pljačkani u svetskim ratovima, ali o Prvom svetskom ratu Arhiv Srbije poseduje pola miliona dokumenata, što je s obzirom na navedene činjenice, zaista veliki broj dokumenata.
Do kraja godine trebalo bi da izađe još sedam tomiva kako bismo obeležavanje Prvog svetskog rata završili sa deset tomova – rečeno je na promociji.

U ediciji „Vizuelna istorija – fotomonografija“ prva u nizu je knjiga o Balkanskim ratovima značajna jer je u njoj objavljeno oko 450 do sada neviđenih fotografijama. Naša literatura je vrlo siromašna fotografijama iz Balkanskih ratova. Postoji i knjiga o Prvom svetskon ratu, Aleksandru Karađorđeviću, a uskoro izlaze i fotomonografija „Srpski vojnik u Prvom svetskom ratu“, o sanitetu, o austrijskim zarobljenicima i mnoge druge.

U ediciji Kultura Srba u Dubrovniku 1790-2010 i Kultura Srba u Trstu 1751-1914. je bogat materijal i sadržajni tekstovi. Ovom publikacijom nadmašeni su srpski standardi u pogledu ovih publikacija.

U ediji Zadužbine i zadužbinari u fondovima Arhiva Srbije zastupljena je jedna od zapostavljenijih tema.

U Arhivu Srbije se čuva građa tajnih službi, pa je pokrenuta serija „Dokumenta službi bezbednosti“. Jedna od dve štampane knjige iz ove edicije je i „Spisak Golootočana“ koji nije potpun.

(Podsećanja)
U edijici „Podsećanja“ avake godine Arhiv Srbije odabere četiri ličnosti koje su zadužile srpsku kulturu i nauku, a čije se godišnjice obeležavaju te godine.