U okviru Sajma knjiga u Andrićgradu, sinoć je u Andrićevom institutu gostovao jedan od najboljih i najpopularnijih savremenih ruskih pisaca i član Saveta za kulturu Ruske Federacije, Jurij Mihajlovič Poljakov.

O njegovom bogatom stvaralaštvu govorili su književnici Želidrag Nikčević i Milan Ružić, kao i Radmila Mečanin, prevodilac, čijom su zaslugom dela Jurija Poljakova dostupna čitaocima i na srpskom jeziku.

Ističući da su romani, priče i drame Jurija Poljakova već četvrt veka u centru pažnje ruske javnosti, sa milionskim tiražima, Nikčević je naglasio da je neosporna pripovedačka magija ovog autora na tragu briljantne ruske tradicije, Gogolja, Saltikova-Ščedrina i Bunjina. Njegov stil sjedinjava jarku slikovitost, paradoksalnu aforističnost i neponovljivu ironiju.

Govoreći o najčuvenijem romanu Jurija Poljakova, „Jare u mleku“, Milan Ružić je primetio da ovaj autor apsurde moskovskog književnog života radikalizuje do krajnjih granica, kao i to da istančanim smislom za humor i bespoštednom ironijom Poljakov sopstveni pogled na svet majstorski izmešta iz sfere nadrealnog u realno.

Zahvaljujući na pozivu da bude gost Sajma knjiga u Andrićgradu, Jurij Poljakov je posebno naglasio da je Ivo Andrić njemu veoma blizak i u književnom i u duhovnom smislu, još od studentskih dana.

„Kao jedan od velikana svetske književnosti, Andrić je svojim delom uverljivo pokazao da se do istinski značajne književnosti ne stiže nikakvim kosmopolitskim prečicama i imitacijom stranih uzora. Pisac je dužan da govori istinu o onome što najbolje poznaje i što se zaista tiče njegovih čitalaca, koliko god ta istina ponekad bila bolna i traumatična“, istakao je Poljakov. „Mnogo više od tehničkih i stilskih eksperimenata pisca treba da interesuje sudbina narodne zajednice, njeni svakodnevni problemi, radosti i žalosti, jer će naše knjige samo tako biti zanimljive i prihvaćene od čitalaca.“

Jurij Poljakov je posebno istakao da je njegov omiljeni autor Branislav Nušić, čiji komediografski dar smatra ciljem koji bi valjalo dostići.

Sama promocija završena je ogromnom zahvalnošću Jurija Poljakova našem proslavljenom režiseru Emiru Kusturici koji ga je pozvao na sajam knjiga i koji je, pored fantastičnih filmova, stvorio i zaista inspirativne gradove Mećavnik i Andrićgrad.

iskra.co