Kao još jedan od priloga tvrdnji da Sajam knjiga u Andrićgradu okupa eminentne književnike, jučerašnji gost Andrićevog instituta bio je pisac Vladan Matijević koji je pred publikom predstavio svoje celokupno stvaralaštvo.

Urednik Sajma knjiga u Andrićgradu i književni kritičar Želidrag Nikčević najavio je Matijevića kao veoma značajnog i jednog od retko upečatljivih pisaca u današnjoj Srbiji čemu u prilog govore i mnogobrojne nagrade poput nagrade „Milutin Uskoković“, Andrićeve, NIN-ove, nagrade „Meša Selimović“, „Bora Stanković“, „Isidora Sekulić“, „Kočićevo pero“, „Stevan Sremac“, „Danko Popović“ i mnoge druge.

Matijević je, govoreći o svom radu, napomenuo da mu je čast što se njegov opus promoviše baš u Andrićgradu, jer svi pisci čitaju Andrića. Publici je rekao kako je i njegovo stvaralaštvo delom definisano zahvaljujući Andrićevim delima. U razgovoru sa slušaocima, Matijević je rekao da je savremena književnost i dalje na visokom nivou, ali sa primetnom tendencijom opadanja dostignutog nivoa upućujući i na činjenicu da savremenu književnost treba pratiti i čitati što više, jer oni koji ne čitaju gube na kvalitetu života.

Studenti koji su u Andrićgradu u sklopu letnje škole „Akademija Andrić“, razgovarali su sa Vladanom Matijevićem o savremenoj srpskoj i svetskoj književnosti, izdavaštvu i značaju sajmova knjiga, naučnih skupova i susreta pisaca, profesora i kritičara.

iskra.co