Knjiga „Tržište ili hram“ juče je promovisana u Andrićevom institutu. Na promociji su govorili književni kritičar i urednik Sajma knjiga u Andrićgradu Želidrag Nikčević i dr Vladimir Dimitrijević koji je autor ove knjige.

Nikčević je, najavljujući Dimitrijevića, rekao:

„Vladimir je nacionalni radnik. Dakle, u pitanju je posao koji zahteva veliku žrtvu. Ova knjiga je nastala iz te žrtve, a u pitanju je sažeta verzija Vladimirove doktorske disertacije, dok će celokupna čitaocima biti dostupna nakon objavljivanja još dve knjige.

Vladimir Dimitrijević je na početku zahvalio publici koja je našla vremena da prisustvuje promociji knjige o Vladimiru Vujiću o kome se nedovoljno zna. Tvrdio je da je njegova knjiga prvi pokušaj da se sagleda celokupno Vujićevo delo. Naveo je da je Vujić bio, između ostalog, i lični sekretar Arčibalda Rajsa i da mu je pomagao u prikupljanju dokaza o zločinima nad srpskim civilnim stanovništvom. Dodao je da je Vladimir Vujić, usled prijateljstva sa Velmar Jankovićem bio primoran da napusti zemlju i da se 1944. Godine odselio u Brazil.

Dimitrijević tvrdi da je preobražaj Vujića u pravoslavnog filozofa bio rezultat njegovog susreta sa vladikom Nikolajom Velimirovićem. Uz to, Dimitrijević publiku uputio u stav Vujića prema veštačkoj inteligenciji u vezi sa kojom je izneo tvrdnju da je umetnost čoveku jedino utočište od napredne tehnologije koja, za razliku od automatizacije kao pukog produžetka ljudskih mogućnosti, preti da ugrozi čovečanstvo. Vladimir Vujić je Svetog Savu smatrao za temelj srpske nacije.

Na kraju svog izlaganja o Vladimiru Vujiću, Dimitrijević je izrazio zahvalnost na prilici da dođe i vidi Andrićgrad i rekao da on deluje kao utopijski predeo u kome srpska kultura dobija sintetički oblik.

Ovo je bila poslednja u nizu promocija zakazanih za 6. jul.

iskra.co