U Višegrad je danas doputovalo 900 djece sa Kosova i Metohije, za koje je centralni doček organizovan u Andrićgradu.

Djeca su posjetila Srpsku u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, nakon čega je prigodan program upriličen u Sportskoj dvorani Višegrad.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da su u Republici Srpskoj svi radosni što dolazi veliki broj djece sa Kosova i Metohije.

„Značaj je ogroman, jer spajamo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske i stvaramo trajna prijateljstva“, istakao je Malešević.

On je naglasio da će ovaj projekat biti nastavljen i u budućem periodu s ciljem povezivanja srpskog naroda iz Srpske i sa Kosmeta.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je opština Višegrad domaćin za djecu i njihove nastavnike sa Kosova i Metohije.

„U Višegradu smo organizovali manifestaciju povodom dolaska djece. Pripremili smo prigodan program i za 50 djece koji ostaju u Višegradu sedam dana, a u organizaciju su uključene ustanove i preduzeća kako bi ponijeli najljepše uspomene iz ovog grada“, istakao je Đurević.

On je dodao da je ovo za Višegrad veoma značajan događaj, jer Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku povezuju mnoge stvari.

1L9A6551-750x500

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da je ovo jedan narod koji je prošao istu patnju i zato je ovo velika pomoć za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je projekat dolaska djece pokrenut 2012. godine da bi se spojila djeca sa Kosova i Metohije i Republike Srpske i poželio svima da steknu nova prijateljstva.

„Uspijevamo svake godine da organizujemo ove susrete, a ovogodišnji doček je najmasovniji“, rekao je Arlov i zahvalio na pomoći opštini Višegrad i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Vasilije Jelić rekao je da je počastvovan što je došao u ovaj grad.

1L9A6550-750x500

„Veliku zahvalnost dugujem svima na organizaciji, a posebno Miloradu Arlovu. Srpski narod iz Republike Srpske voli nas sa Kosova i Metohije. Deca naša, kada se vraćaju, puna su divnih utisaka jer su druženja nezaboravna“, dodao je Jelić.

Osim Višegrada, djeca sa Kosmeta će boraviti u Banjaluci, Prijedoru, Novom Gradu, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Doboju, Tesliću, Derventi, Modriči, Brodu, Šamcu, na Han Pijesku, Palama, u Istočnom Novom Sarajevu i Trebinju.

Opština Višegrad je pokrovitelj centralne manifestacije dočeka djece sa Kosova i Metohije u saradnji sa Andrićgradom.

Djeca sa Kosmeta doputovala su u 18 autobusa, u pratnji 80 prosvjetnih radnika.

Srna