Na Vidovdan, 28. juna u Andrićgradu biće obilježeno stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, kada će na ulazu u kameni grad biti otrkiven i spomenik braći Sokolović – Mehmed paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije.

U 12.00 časova o velikoj pobjedi srpske vojske govoriće idejni tvorac Andrićgrada, reditelj Emir Kusturica, a na vidovdanskoj svečanosti besjediće srpski akademik Matija Bećković, koji je ranije ocijenio da je podizanje spomenika braći Sokolović u Andrićgradu poslije gotovo 500 godina ujedno i spomenik duši srpskog naroda.

Prema programu obilježavanja, predviđen je nastup glumca Nenada Jezdića, orkestra MUP-a Republike Srpske, kvarteta Banjalučke filharmonije i hora „Srbadija“.

U 20.00 časova u Galeriji „Lubarda“ Andrićevog instituta biće otvorena izložba pod nazivom „Zaboravljeni heroji“, a u 21.00 čas publika u Andrićgradu imaće priliku da pogleda predstavu „Samoubice“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora.

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći uz obilježja Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu u Andrićgradu, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrilu Principu postavljenoj u Beogradu.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ranije je najavio da će ovogodišnji Vidovdanski dani u Andrićgradu početi otkrivanjem obilježja braći Sokolović, te da je ideja da taj spomenik pokaže nešto sasvim suprotno od onog što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka često zloupotrebljavale velike sile „huškajući nas na ratove“.

„Željeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primjere. Od 28. juna, te dvije ljudeskare, Mehmed paša i Sveti Makarije, u prijateljskom zagrljaju, stajaće na ulazu u Andrićgrad“, istakao je Kusturica.

SRNA