Spomenik braći Sokolović, Mehmedu i Makariju, paši i patrijarhu, spomenik je duši srpskog naroda, oda bratskoj ljubavi i bratstvu svih ljudi, istakao je danas akademik Matija Bećković na otkrivanju spomenika braći Sokolovića u Andrićgradu.

Bećković je u prigodnoj besjedi naglasio da je ovaj spomenik svetionik, ne samo braći nego i bratoljublju i čovekoljublju, te orijentir i rješenje za čitav danas zavađeni i podijeljeni svijet.

„Dva Srbina, dva Mileševska iskušenika, vinula su se do nebeskih visina i najširih vidika. Jedan je postao veliki vezir turski, a drugi slavni patrijarh srpski. Jedan nije bio samo paša između ostalih, nego najmudriji među mudrima čiju biografiju kazuju svi jezici i sve istorije. Drugi nije jedan u nizu patrijarha srpske crkve, nego sveti patrijarh Makarije koji se uz zalaganje svog brata uspeo na tron Svetog Save i obnovio Pećku patrijaršiju koja je spasila srpski narod i zauzimala veći prostor od Dušanovog carstva“, rekao je Bećković.

Ističući kako Mehmed nikada nije zaboravio svoju majku, zavičaj, porijeklo, jezik i pismo, Bećković je rekao da je on za njih učinio više nego iko za vrijeme turske vladavine.

„Na tri kontinenta kojima je vladao, Drina nije bila jedina rijeka, ali je jedini na njoj o svom trošku ispunio zavjet svog srca. Vojevajući po Balkanu, Mehmed, Makarijev brat, izdavao je naredbe na srpskom jeziku i ćirilicom i zahtijevao da mu se na isti način odgovara“, naveo je Bećković i dodao da je Mehmed bio istinski srpski rodoljub.

Prema njegovim riječima, dva brata su zaustavila rasulo srpskog naroda, čemu bi valjalo da posluži i ovaj spomenik u vrijeme novog kosovskog poloma i ugroženog Pećkog trona.

On je istakao da se spomeniku braći Sokolović raduju Mileševo i Hilandar, Peć i Dečani, Gračanica, Tvrdoš, Piva i Morača, Srbi hrišćani i Srbi muslimani sa neprebrojanim hramovima koje su obnovili i knjigama koje su objavili.

„Bratski zagrljaji skulptora Zorana Kuzmanovića likovno je viđenje mosta na Drini koji su zauvijek zagrlili njene obale. Taj zagrljaj svjedoči koliko su se braća uželjela, a u njega su stali vijekovi borbe za opstanak srpskog naroda“, naglašava Bećković.

Braća i bratstvo, istakao je on, temelj su bratstva svih ljudi o kojem čovjek nije prestao da sanja.

„Zanemarujući stvarnost, nebratsko, kontrakulturno i postistinito vrijeme, Emir Kusturica u službi višem životu i opštečovječanskoj umjetnosti stvara kao da je sve normalno. Republika Srpska u ovakvim pobjedama dokazuje zašto postoji na ovom svijetu. Djelima kao što je spomenik braći Mehmedu i Makariju Sokolović, Republika Srpska osvještava svoje duboke temelje i neporušive stubove na kojima stoji. Više od savremenika, budući naraštaji će znati da cijene ovakva djela, dublje će im se pokloniti, nadograditi ih i nadomjestiti“, poručio je Bećković.

Srna