Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica otvorio je Odjeljenje za srpski jezik pri Andrićevom institutu u Andrićgradu.

Kusturica je u obraćanju prisutnima rekao da je najljepše stranice istorije i najdramatičnije momente jednog naroda ispisao Ivo Andrić kroz jednu vrstu filozofskog diskursa, socijalnog i intimnog.

On je naveo da danas postoje jezici, koji nisu stvoreni na lingvističkoj već na političkoj osnovi, te da jezik trpi i takvu promjenu.

„Samo je pitanje koliko ćemo biti snažni i koliko će ovaj institut uspjeti da potvrdi istorijsku vrijednost srpskog jezika, koji je evoluirao kroz najveće pisce, i da uspijemo da ga očuvamo“, istakao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, postoje istorijske knjige koje govore o tome da čak i Nijemci nisu uspjeli da dovedu do onoga što je ključno u kulturi i civilizaciji – da jezik bude vododelica nacije.

Kusturica je naglasio da su „njemački jezičari“ početkom 18. vijeka govorili da postoje ruski, poljski i srpski jezik, te istakao da srpski narod baštini ono najbolje što je na njegovom jeziku.

0C0A5296

„Istorija je pokazala da je taj narod u poimanju slobode, posebno u svom političkom razvoju, najbolje iskoristio političku poziciju, pa smo mi jedini imali sekularne partije“, rekao je Kusturica.

On je naveo da je Srpska pravoslavna crkva spasila jedan narod od propadanja zato što je svoju duhovnost i jezik zaštitila.

„Ono u čemu je bila kontradikcija svega je činjenica da smo mi doživjeli i to da nam veliki pisci koriste taj jezik“, dodao je Kusturica.

On je dodao da sekularna politička srpska scena nikad nije trpjela ono što su trpjeli Hrvati od Vatikana, odnosno muslimani od svoje religije.

„Mi smo taj život razvijali u socijalnom smislu u svakom pogledu po evropskim receptima“, naveo je Kusturica.

Otvaranju Odjeljenja prisustvovao je veliki broj lingvista iz Srbije i Republike Srpske koji učestvuju na naučnom skupu „Ivo Andrić i srpski jezik“ u Andrićgradu.

Srna