Plenarnim predavanjem Emira Kusturice i prof. dr Jovana Delića otvorena je naučna konferencija „Ivo Andrić u našem vremenu“ koja se održava u Andrićevom institutu u organizaciji Odjeljenja za književnost.

Govoreći o Ivu Andriću Emir Kusturica ga je nazvao svevremenim putokazom: „Ivo Andrić je vjerovatno najznačajnija ličnost rođena na ovom tlu. On je svoje iskustvo crpio iz narodne poezije i iz Njegoša koga je u svom eseju na najbolji način opisao. Ja mislim da ga poređenja i uvođenja novih likova čine našim najsavremenijim piscem.“ I sam izdvojivši nekoliko paralela Andrića i sadašnjosti, učesnicima konferencije poželeo je dobre naučne sate koje će provesti u zajedničkom razmišljanju o tome šta se može izvesti kao sinteza iskustva iz Andrićevog dela i primeniti na život kojeg mi živimo.

Prof. dr Jovan Delić održao je predavanje „Zašto Andrić u našem vremenu?“ pri čemu je istakao da je opus Andrićevog dela toliki da svakome daje mogućnost da govori o onim njegovim delovima koja ga najviše interesuju, a koja do sada nisu bila istražena.

Razmatrajući važnost govorenja o Andriću danas, prof. Delić se osvrnuo na odnos između Iva Andrića i Meše Selimovića. „Prošlost je ono što ostaje, rekao je Andrić na pitanje Meše Selimovića zašto piše o prošlosti. To je jedna od najdubljih istina i jedna od najboljih istina ove poetike. Pišući o prošlosti kao onome što ostaje Andrić piše o vječnosti.“

Program naučne konferencije biće nastavljen u toku dana izlaganjima 40 učesnika. U večernjim satima biće održana promocije knjiga Ivo Andrić i Dubrovnik i Večna prisutnost Njegoševa u izdanju Andrićevog instituta.

Gorica Ćećez, Gordana Nedeljkov, iskra.co