Andrićev institut iz Andrićgrada dobitnik je nagrade „Moštanica“ za reprint izdanja časopisa za književnost, politička i društvena pitanja „Ideje“ na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci.

U saopštenju žirija za dodjelu nagrada Međunarodnog sajma knjiga u Banjaluci navedeno je da je, prateći onovremeni kulturni život, list okupljao krug saradnika koji je iznosio stavove o aktuelnim dešavanjima iz raznih sfera – od slikarstva, muzike, pozorišta, filma i književnosti…

„Osim intervjua sa Milanom Rakićem, Ivom Andrićem, Aleksandrom Belićem, na stranicama ‘Ideja’ mogu se pronaći intervjui koje su dali Andre Žid, Andre Moroa i drugi“, ističe se u odluci žirija.

IMG_2085

U obrazloženju nagrade žiri je naveo da je opredjeljenju da Andrićev institut dobije nagradu za izdavački poduhvat doprinio i značaj koji list „Ideje“ ima u istoriji srpskog kulturnog života, udružen sa neospornom brigom koju je izdavač iskazao prema stručnom uređenju publikacije, koja nije prosti reprint već je obogaćena propratnim tekstovima priređivača.

Časopis „Ideje“, čiji je urednik bio Miloš Crnjanski, izlazio je od 6. oktobra 1934. godine do 29. juna 1935, kada je štampan posljednji, 32. broj.

IMG_20170915_110109

Saradnici časopisa bili su Ivo Andrić, Stanislav Vinaver, Isidora Sekulić, Svetislav Stefanović, Todor Manojlović i Aleksandar Belić.

Andrićev institut štampao je sve brojeve u jednoj svesci, u originalnom formatu, a priređivači su bili Milivoj Nenin i Gorana Raičević.

Fototipsko izdanje časopisa priredilo je Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta, u okviru Biblioteke „Iz književnih arhiva“, i to zahvaljujući profesorima Milivoju Neninu i Gorani Raičević. Urednik izdanja je profesor Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta.

Objavljivanje fototipskog izdanja časopisa „Ideja“ naišlo je na pozitivne reakcije čitalačke publike, prije svega, naučne i stručne javnosti kojima ono predstavlja dragocjeni izvor za istraživanje.

Nagrada „Liplje“ za savremenu književnost dodijeljena je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za roman „Vojnik ničije vojske“, autora Ilije Gajice.

„Vojnik ničije vojske“ prvi je roman autora koji pripada mlađoj generaciji srpskih pisaca, a u 83 jasno odvojena poglavlja različitim oblicima predstavljen je razgovor dvojice braće.

IMG_20170915_110533

Nagrada „Gomionica“ za knjigu za djecu dodijeljena je Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske za izdanje „Svetitelj Platon, episkop banjalučki“, sinđela Platona Jovića, kao jedinstveno izdanje među knjigama namijenjenim djeci.

Izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka dobitnik je nagrade „Stuplje“ za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti za seriju knjiga „Deca čitaju srpsku istoriju“, te publikacije „Kneginje i kraljice dinastije Obrenović“ i Kneginje i kraljice dinastije Karađorđević“ Ivane Spasojević i zbirku pjesama „Zlato na svili Slobodana Stanišića“.

Nagrada „Gutenberg“ za grafički najbolje proizvedenu knjigu dodijeljena je izdavačkoj kući „Besjeda“ iz Banjaluke za knjigu Vase Glušca „Petar Kočić. Život i rad“.

Dvojezično, srpsko-englesko izdanje teksta poznatog istoričara Vase Glušca, kojeg je priredio Zoran Pejašinović, oplemenjeno je luksuznim izdanjem sa obiljem funkcionalnih i znalački izabranih ilustracija i arhivskih dokumenata.

Srna