Kulturna manifestacija „Višegradska staza“ zatvorena je u Andrićgradu nastupom Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke.

Profesor sa beogradskog univerziteta Jovan Delić je tokom sinoćnje besjede rekao da je Ivo Andrić sa dvije godine donijet ovdje, gdje je stasavao, učio se pričanju i ćutanju, zagledajući i ispitujući staze, lica i predjele.

„Ovdje je pronašao svoju višegradsku stazu, koja ga je odvela u svijet i svjetsku književnost, najveću i najznačajniju stazu svoga života i srpske književnosti“, rekao je Delić.

On je istakao da je „Višegradska staza“ ona koja se rađala za Ivom Andrićem, koju je poznati pisac prosjecao, stvarao i nama ostavio da njome idemo.

„Oko nje je postavio svoje znakove pored puta i svoje svetionike – Petra Petrovića Njegoša i Vuka Karadžića“, naglasio je Delić.

Odlomak iz svog romana „Arzamas“ govorila je Ivana Dimić, koja je za ovo djelo dobila NIN-ovu nagradu za književnost za 2017. godinu.

Predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke Spomenko Guzijan rekao je da je izuzetna čast doći na manifestaciju kao što je „Višegradska staza“.

„Samim ulaskom u Andrićgrad osjeti se strujanje i energija, a članovi hora su radost i ljepotu življenja pokušali prenijeti publici u Višegradu“, dodao je Guzijan.

Organizator i pokrovitelj ove manifestacije je opština Višegrad.

SRNA