Tokom pratećeg programa Sajma knjiga u Andrićgradu održana je promocija knjige Srpska pravoslavna crkva i sveštenstvo u Bosni i Hercegovini u Prvom svjetskom ratu, autora doc. dr Borivoja Miloševića, u izdanju Andrićevog instituta. Na promociji su, pored autora, govorili dr Miroslav Perišić, rukovodilac Odeljenja za istoriju Andrićevog instituta, i dr Boško Branković.

Sa tematikom knjige prisutne je upoznao dr Miroslav Perišić: „Kolega Borivoje Milošević se bavi jednom temom kojoj do sada istoričari nisu posvećivali dovoljno pažnje. To je takođe tema koja se odnosi na godine koje su promenile svet, a ovoga puta tema je srpska pravoslavna crkva u Prvom svetskom ratu“.

O knjizi je govorio recenzent dr Boško Branković, koji je istakao da je knjiga nastala korišćenjem građe iz deset arhivskih institucija u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, objavljenih izvora, domaće i strane periodike, memoara i relevantne literature. U osam poglavlja knjige Srpska pravoslavna crkva i sveštenstvo u Bosni i Hercegovini u Prvom svjetskom ratu prikazan je progon i stradanje sveštenstva, uništavanje i pljačkanje crkava i manastira, kroz svetlo socijalnih i političkih prilika u Bosni i Hercegovini u to doba.

„Pravoslavna crkva je kroz vijekove kroz našu prošlost bila jedna od najvažnijih srpskih nacionalnih institucija. Ona je kroz epohe povezivala srpski narod u ono vrijeme kada nisu postojale neke druge institucije i organizacije koje bi ga povezale, taj srpski narod, rasut u različitim državno-pravnim okvirima. Pripadnost pravoslavlju je jedna od najvažnijih identitetskih odrednica srpskog naroda“, rekao je autor obrazlažući potrebu bavljenja ovom tematikom, kojoj do sada nije posvećeno dovoljno pažnje i izrazio nadu da će ova monografija podstaći na dalja istraživanja ove teme, sa različitih aspekata.

Gorica Ćećez, Gordana Nedeljkov / Foto: Slavko Garić