Ovogodišnji, drugi po redu, Sajam knjiga u Andrićgradu svečano je zatvoren danas na Trgu Nikole Tesle. Ceremonija zatvaranja upotpunjena je dodelom nagrada za izdavački poduhvat u Republici Srpskoj i Republici Srbiji i specijalnog priznanja. Žiri čine doc. dr Borivoje Milošević, predsednik, Milan Ružić i Vladimir Kecmanović, članovi žirija.

Obrazloženje žirija saopštio je Milan Ružić i uručio nagrade.

Dobitnici Nagrade za izdavački poduhvat u Republici Srpskoj su Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i „Službeni glasnik“ Republike Srpske, za knjigu „S planine i ispod planine i druga proza“, koja predstavlja kritičko izdanje pripovedaka Petra Kočića, objavljena povodom stogodišnjice od njegove smrti. Priređivači su prof. dr Dušan Ivanić (Univerzitet u Beogradu), mr Vanja Šmulja i mr Spomenka Kuzmanović (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske), a uvodnu studiju napisao je prof. dr Ranko Popović sa Univerziteta u Banjoj Luci.

Dobitnik Nagrade za izdavački poduhvat u Republici Srbiji je izdavačka kuća Catena Mundi, za zbornik radova Catena Mundi III koji je posvećen preispitavanju srpskog nacionalnog identiteta. Ovaj zbornik sastavljen od niza tekstova više priznatih autora nastalih u različitim epohama i okolnostima, predstavlja svojevrsni vodič kroz srpsku istoriju, duhovnost, kulturu i tradiciju. Glavni urednici ove knjige su Branimir Nešić i Srđan Petrović, a rezencenti su akademik Kosta Čavoški, dr Dušan T. Bataković, prof. dr Milo Lompar i prof. dr Miloš Ković.

Izdavač „Književna zadruga srpskog nacionalnog savjeta“ iz Podgorice dobitnik je specijalnog priznanja Sajma knjiga u Andrićgradu za delo Gorana Ž. Komara „Ćirilični natpisi Stare Hercegovine“. Ova monografija rezultat je mnogobrojnih i višegodišnjih sistematskih terenskih istraživanja na prostoru Stare Hercegovine i predstavlja svojevrsni apel pojedincima i institucijama da učine sve kako bi srednjovekovni spomenici i natpisi na njima bili sačuvani od zuba vremena, zaborava i čestog nemara.

U ime organizatora prisutnima se obratio Želidar Nikčević, urednik pratećeg programa Sajma knjiga: „Svi smo mi od Vidovdana do Petrovdana bili svjedoci jedne neuporedive čarolije koja treperi Andrićgradom i Višegradom. To je čarolija umjetnosti koja se nalazi u najdubljim temeljima našeg identiteta, pa se ovdje uzdiže i otvara nam staze prema nebu. A meni se čini da je to ideja-vodilja i našeg Sajma knjiga: da se ovde razmišlja, pjeva, čita i piše, i diše radosno, srpski, slobodno, jer imamo na šta da se oslonimo, jer ne počinjemo sami, nego smo već započeti“.