U biblioteci Andrićevog instituta promovisana je knjiga prof. dr Saše Kneževića, čiji je izdavač Andrićev institut. O knjizi su govorili prof. dr Sanja Macura, dr Dragana Bedov i autor.

U knjizi Prepoznavanja sabrani su rezultati autorovih višegodišnjih istraživanja o Njegošu, Andriću i Ćopiću, koje veže duhovna vertikala iz koje su iznikli novi književni naraštaji.

Knjiga simboličnog naslova Prepoznavanja podeljena je na tri veće celine posvećene Njegošu, Andriću i Ćopiću. U ukupno jedanaest ogleda o trojici srpskih pisaca čitljiv je ključ usmene narodne književnosti u kojem Knežević tumači pojedina Njegoševa, Andrićeva i Ćopićeva dela, sagledana kroz odnos samih pisaca prema onome što zovemo srpski pisani i usmeni kulturni obrazac.

Samu knjigu najbolje objašnjavaju autorove reči iz predgovora: „Jasno utemeljeni u srpskom jeziku i njegovom najboljem izdanku, narodnoj pjesmi i priči, Njegoš, Andrić i Ćopić jesu genealoški nastavljači tradicije usmenih pjevača i pripovjedača. Oni su najbolji dokaz da srpska književnost – usmena i pisana – čine generativnu cjelinu izniklu i proisteklu iz istog sjemena, bez obzira na kom tlu izrasta i na koju se granu kalemi. Zato se s pravom može konstatovati da Njegoš nije prost izdanak epske tradicije, nego njen najzreliji plod, niti je Andrić uronjen u narodnu tradiciju, jer on iz nje nikada nije ni izranjao, kao što ona nije iznjedrila Ćopića, jer on njenih njedara nikada nije ni napustio.“

Gorica Ćećez, Gordana Nedeljkov