U Andrićevom institutu u okviru pratećeg programa Sajma knjiga u Andrićgradu danas je promovisana knjiga Kultura Srba u Trstu 1751–1914. koju su priredili dr Miroslav Perišić i Jelica Reljić. Autori su dobitnici Nagrade grada Beograda za društvene i humanističke nauke. Promociju je vodio urednik programa Sajma knjiga Želidrag Nikčević, a o knjizi su govorili dr Petar V. Krestić i dr Miroslav Perišić.

Dr Petar V. Krestić je naglasio da knjiga predstavlja deo obimnijeg projekta Arhiva Srbije na sređivanju, obradi, zaštiti i prezentaciji arhivske građe i kulturno-istorijskih spomenika i nasleđa kompletnog srpskog naroda van granica Srbije. Nastalo je kao rezultat dugogodišnje uspešne i plodne saradnje Arhiva Srbije, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i ustanova kulture grada Trsta.

Upoznajući prisutne sa istorijom grada Trsta i povezanosti sa srpskom istorijom, dr Miroslav Perišić je ukazao na činjenicu da je srpsko građanstvo pre formirano u Trstu nego u Srbiji. „Ova knjiga je pokušaj da se celovitije sagleda istorija Srba u Trstu, da se taj njen značaj istakne i uvede u naša znanja, da se uvede u istorijsku nauku, našu istoriografiju i da se na taj način približi ljudima šta je Trst značio u istorijskom smislu i kakva obeležja srpske tradicije postoje u tom gradu“, pojasnio je Perišić.