U Andrićevom institutu održana je promocija knjige Književnici i politika u srpskoj kulturi 1804-2014 prof. dr Zorana Avramovića. Na promociji su, pored autora, govorili prof. dr Miloš Ković i Želidrag Nikčević, urednik knjige, koji je u uvodnoj reči knjigu najavio kao knjigu koja „lebdi na granici književnosti, politike i nauke“.

IMG_8685

Tematika kojom se bavi knjiga je odnos književnika i politike u srpskoj kulturi tokom poslednja dva veka. Naročita pažnja posvećena je teorijskom razmatranju odnosa politike i javnog delovanja književnika, iskustvenom obaveštenju o piscima koji su bili politički aktivni, odnosu srpskih književnika prema politici Republike Srbije tokom poslednje dve decenije 20. i početkom 21. veka i kulturološkim i društvenim posledicama „mešanja“ književnika u politički život srpskog društva.

Prof. dr Miloš Ković je naglasio da se u ovoj knjizi ispituje uloga književnosti u politici i potreba književnika, poput Dositeja, Vuka i Njegoša, da uzmu učešća u političkom životu, a sve to u cilju očuvanja srpskog identiteta. Uloga intelektualaca u 19. veku bila je da menjaju upravljačku elitu, što je i realan učinak srpskih književnika u srpskoj politici.

IMG_8687

„Ova knjiga je pokušaj identifikacije srpske inteligencije u protekla dva veka, u vremenu kada se obnavlja državnost i kada se konstituiše javni život kojem pripada i politika. U 19. veku nije postojala druga inteligencija osim književnika. Gotovo svi značajni pisci bili su u javnim službama i državnim organima. Dva su ključna pitanja kojima se bavi ova knjiga: kakvog je kvaliteta inteligencija i zašto se srpska književna inteligencija tako strasno i tako intenzivno mešala u politički život?“, rekao je prof. dr Zoran Avramović.

IMG_8688

On je zaključio da je neophodno istraživati srpsku inteligenciju jer ona oblikuje javnost, a srpsku inteligenciju je konstituisala upravo književna inteligencija koja je predmet istraživanja ove knjige.

Gordana Nedeljkov, Željka Ostojić / Foto: Slavko Garić