Tokom pratećeg programa Sajma knjiga održana je promocija knjige Anđelka Anušića Glasovi sa granice. Prisutnima se u ime Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo obratio Dejan Kerleta, istakavši da je autor dobitnik nagrade Zlatna sova za 2016. i Fonda Zadužbine Branko Ćopić za 2017. godinu.

Predsednik žirija nagrade Zlatna sova, prof. dr Sanja Macura obrazložila je odluku žirija da se nagrada dodeli Anđelku Anušiću.„Anđelko Anušić je afirmisan pisac koji već decenijama vrijedno stvara i radi. Ono što on ostavlja korpusu srpske književnosti ne da nije zanemarljivo nego je izuzetno dragoceno. Mali broj pisaca koji sa takvim poznavanjem priče iznutra pišu o istoriji naroda koji živi u rubnim područjima koje u ovom slučaju nazivamo krajnjom granicom, odnosno pričama s granice. Glasovi sa granice su sublimacija svih onih romana koje je autor ranije napisao“, istakla je prof. Macura.

MA Nina Govedar je naglasila značaj jezika u ovom romanu: „S obzirom na ovo naše postklasično vrijeme kada literatura uveliko mijenja i svoj oblik i svoju strukturu i svrhu svog postojanja i pisanja, ovakva pisana riječ zaista vas obraduje kada ste ljubitelj dobre knjige i dobrog romana. U vrijeme kada se sve više susrećemo sa ispresijecanim narativima, sa konstantnom virtuelizacijom, pokušajima da sažmemo i stavimo sve u žargon, da vulgarizujemo i svoje stavove i način na koji se izražavamo i način na koji živimo, susret sa ovakvom vrstom pripovijedanja zaista je osvježavajući“.

Gorica Ćećez, Gordana Nedeljkov