Program petog dana Sajma knjiga u Andrićgradu zaključen je promocijom izdanja Andrićevog instituta, jednog od suorganizatora Sajma. O radu i o monografskim i serijskim publikacijama Instituta govorili su prof. dr Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odeljenja za književnost, dr Miroslav Perišić, rukovodilac Odeljenja za istoriju, i prof. dr Ljiljana Marković, rukovodilac Odeljenja za orijentalistiku.

Na samom početku promocije prof. dr Aleksandra Vraneš je prisutne upoznala sa radom Andrićevog instituta. „U Andrićevom institutu, kojem je cilj da razvija srpsku nauku i kulturu, postavljajući je uvek u široki komparativni kontekst, savesno i odgovorno razvijaju se i međusobno sarađuju četiri odeljenja, za istoriju, za film i medije, za orijentalistiku i za književnost i svima njima i svima nama uvek otvorena biblioteka.“ Prof. Vraneš je zatim predstavila fototipsko izdanje časopisa Ideje, naučni časopis Lik, zbornik radova Železnica, književnost i film i knjigu Prepoznavanja prof. dr Saše Kneževića.

Dr Miroslav Perišić predstavio je naučni časopis Vekovi i serijsku publikaciju Istorijske sveske, koja izlazi jednom mesečno, naglasivši da je uređivačka politika ovog časopisa takva da dozvoljava širi okvir istraživanja, sa različitih aspekata. Promocija još jednog izdanja Odeljenja za istoriju, Srpska pravoslavna crkva i sveštenstvo u Bosni i Hercegovini u Prvom svjetskom ratu autora doc. dr Borivoja Miloševića održana je ranije danas. Dr Perišić je podsetio da se naredne godine obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i najavio sadržajan program tim povodom.

Rad Odeljenja za orijentalistiku u prethodnom periodu predstavila je prof. Marković, istakavši da je Odeljenje održalo dve značajne naučne konferencije: sa Konzorcijumom turskih univerziteta i sa Svetskom asocijacijom profesora japanologije. Konferencija japanologa obrađivala je različite teme, a rezultati istraživanja publikovani su u zborniku Papers Presented at the 29th International Conference on Japanese Language Teaching 2016, Vol. 29, koji je ovom prilikom promovisan.

Na promociji je istaknuta saradnja svih odeljenja Andrićevog instituta i najavljen rad na zajedničkim projektima u budućnosti.

Gorica Ćećez, Gordana Nedeljkov / Foto: Slavko Garić