Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Andrićgradu predstavljena je i paragvajska književnost. Roman „Voljena“, autorke Rene Ferer, publici je predstavila Silvija Monros Stojaković, prevodilac. Ova knjiga je prvi naslov paragvajske književnosti preveden na srpski jezik, a objavio ju je „Prometej“ iz Beograda.

Govoreći o istorijskim prilikama u Latinskoj Americi, Silvija Monros Stojaković podsetila je prisutne na prošlogodišnji Sajam knjiga u Andrićgradu i veoma zapaženu promociju knjige „Sećanja ćelijaša“ koja govori o stradanju stanovništva Urugvaja tokom diktature 70-ih godina prošlog veka.

O diktaturi govori i roman „Voljena“. U njemu je jedan od glavnih likova vlastodržac Alfred Stresner, čiji je savremenik bila autorka romana. Stresner je preko 35 godina gvozdenom pesnicom vladao Paragvajem. U romanu „Voljena“ je, između ostalog, prikazan njegov odnos sa jednom devojčicom, kasnije ženom, koja se bori za ravnopravnost.

Roman „Voljena“ biće predstavljen na Kongresu međunarodne federacije ibero-američkih i karipskih studija, koji će se održati od 25. do 28. jula u Beogradu.

Gordana Nedeljkov, Željka Ostojić / Foto: Slavko Garić