U Andrićevom institutu u Andrićgradu predstavljen je časopis Nova Zora, koji je suštinski naslednik časopisa Zora. Zora je bila srpski književni časopis koji je izlazio je u Mostaru od 1896. do 1901. godine, a predvodili su ga Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Atanasije Šola i Svetozar Ćorović.

Publici su časopis Nova Zora koji je pokrenut 2004. godine predstavili prof. dr Miloš Kovačević, glavni i odgovorni urednik, i prof. dr Mihailo Šćepanović, saradnik i lektor. Inicijativa za reaktiviranjem časopisa Zora pokrenuta je od strane odbora Prosvjete u Bileći i Gacku na stogodišnjicu gašenja Zore. Doneta je odluka da u nacionalne ciljeve Nove Zore treba da bude utkan kulturni i jezički prostor zajednice koji podrazumijeva kulturne veze između Republike Srpske i Republike Srbije, objedinjujući srpski kulturni prostor i sve teme srpske kulture.

Prof. Kovačević je naglasio simboliku održavanja promocije upravo u Andrićgradu: „Ako se simbolički jedna promocija časopisa može vezati za njegov naslov, onda je to promocija u ovom gradu. Sa Andrićgradom počinje neka vrsta ‘nove zore’ u kulturnom i književnom životu Republike Srpske i cijelog srpskog naroda“.

Gorica Ćećez, Gordana Nedeljkov