Prateći program Sajma knjiga danas je obeležen povratkom lepoj književnosti: u Andrićevom institutu predstavljena je knjiga Milana Ružića, „Naše su samo reči“.

Moderator promocije i urednik prve knjige Milana Ružića, Nekad, neko, negde, Želidar Nikčević rekao je da je srpska proza jedan od najboljih proizvoda srpske kulture, a pojava Milana Ružića na srpskoj književnoj sceni predstavlja pravo osveženje. Njegovu prozu je teško žanrovski okarakterisati; ona je pisana sa prividnom lakoćom, ali je to proza visokog kvaliteta.Čak i kada su teme najbolnije, ona zrači elanom, toplinom i solidarnošću. Ova vrsta književnosti možda bi se najpribližnije mogla okarakterisati kao lirska proza, na granici između proze i poezije.

IMG_8725

Govoreći o važnosti negovanja kulture čitanja i značaju održavanja sajmova knjiga, poput Sajma knjiga u Andrićgradu, Milan Ružić je izneo svoj stav da se rešenje za svaku muku i problem nalazi u knjigama, sa kojih je samo potrebno skinuti prašinu i videti šta treba činiti.

Želidrag Nikčević

Između čitanja svojih priča, autor je iskazao zahvalnost zbog održavanja promocije na Sajmu knjiga u Andrićgradu: „Ako bi kultura imala ličnu kartu, siguran sam da bi Andrićev institut zajedno sa Andrićgradom bio prebivalište srpske kulture i nacije uopšte“.

Gorica Ćećez, Gordana Nedeljkov