Poznati ruski književnik Zahar Prilepin gost je Andrićgrada i drugog Sajma knjiga koji je danas otvoren u Andrićgradu. Prilepin je danas popodne sa gostima Sajma brodom obišao kanjon Drine, video mesta strahovitih stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, a večeras u Andrićgradu, na svečanosti otvaranja Sajma knjiga, dočekan je aplauzom i ljubavlju.

– Danas sam putovao Drinom, i iako ja živim u najvećoj državi na svetu, takvu lepotu nisam video, i na tome vam zavidim. Kod nas u Rusiji mnogo je dobrih, mnogo talentovanih ljudi, ali, takvog brata kao što je Kusturica – nema. Mi Rusi ponekad izgledamo tako mračno, ali, mi plešemo iznutra, u svojoj duši i svojom dušom. Uz muziku Kusturice i No smoking orkestra, plesali bi danas, siguran sam i Tolstoj i Dostojevski da su živi, čak i Sveti Serafim Sarofski i medved koji je došao kod njega da mu izleči šapu… I oni bi svi zajedno plesali. Zavidim vam što imate takav svet, a ja ga smatram ruskim. U Rusiji ima mnogo vojnika, ratnika, ali ti momci koji su došli iz Srbije da bi ratovali zajedno sa nama, sa Rusijom u svim ratovima, bez njih bi nam bilo mnogo teže. I ja sam mnogo ponosan što imam takvu braću i sestre iz Srbije. I ako kod vas bude problema mi ćemo takođe da vam priteknemo u pomoć – rekao je Prilepin pozdravljen burnim aplauzom.

– Najvažnije što mi imamo jeste naša muzika i naša literatura. Nas mogu da prevare, ali, nacionalni kod čuva se u našoj reči u našoj muzici. Dostojevski i Ivo Andrić nas nikad neće prevariti. U Holivudu uvek pobeđuju najveći roboti i najveći majmuni samo nikad ne pobeđuje Sloven i nikad ne pobeđuje Hristos. Dok su Sloveni svi zajedno nama ništa nije strašno. Hvala vam za ovu pobedu – rekao je Prilepin.

Milan Ružić