U Andrićgradu danas je obilježena slava Hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u prisustvu velikog broja vjernika.
Liturgiju su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkvene opštine Višegrad sa sveštenicima iz susjednih crkvenih opština.

Sveštenik Aleksandar Topalović rekao je da Hram Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika već pet godina proslavlja svoju slavu.

„Ovo je dan golgote i vaskrsenja, dan kada srpski rod slavi tragediju i vaskrsnuće kosovsko, veličinu ljudske moralnosti cara Lazara i vojske koji su svoje živote položili na braniku za vjeru“, rekao je Topalović.

On kaže da je današnji dan značajan za sve Srbe, gdje god živjeli.

„U slavu tih mučenika, čudotvoraca, heroja hrišćanske vjere i zajedno sa njima, koji su u Carstvu nebeskom, uznijeli smo molitvu za spasenje roda srpskog“, rekao je Topalović.

On kaže da je Vidovdan drugi Vaskrs srpskog naroda, čiju veličinu svi Srbi dobro poznaju.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je sveštenstvu i svim građanima Vidovdan, sa željom da se dugo godina okupljaju na ovaj veliki hrišćanski praznik.

On je podsjetio da je crkva u Andrićgradu izgrađena za tri mjeseca, zahavljujući Emiru Kusturici i neimarima koji su gradili objekat.

Srna / Foto: Slavko Garić