Štand izdavačke kuće „Grafid“ iz Banjaluke i njihovo izdanje „Pravoslavni odgovor“ autora Aleksandra Vlaškog iz Beograda, izazvao je veliko interesovanje posjetilaca na Sajmu knjiga u Andrićgradu.

Osim odlično grafički opremljene knjige intrigantnog naslova, dodatnu pažnju ljubitelja knjiga privlači i lutka đavola, vezana za desni ugao“Grafidovog“ štanda.
– Riječ je o specifičnom performansu kojim sam htio da pošaljem poruku, bolje rečeno, da ukažem da u svijetu u kojem živimo, postoji mnogo zla u svim sferama života i da se tog zla moramo osloboditi, a s druge strane, da bi trebalo da afirmišemo sve pozitivne stvari, odnosno, da pošaljemo pozitivan odgovor. A ja smatram da pozitivne stvari u ovom svijetu sada stižu iz pravoslavlja, odnosno iz Rusije, kao, po mom mišljenju, jedne od najvećih Božjih promisli, kaže autor Aleksandar Vlaški.

U ovom svojevrsnom performansu učestvuju i sami kupci knjige jer uz određeno „odbacivanje“, „odgurivanje“ i „odricanje“ od đavola ostvaruju popust na kupovinu knjige i do 50%!

– Jednostavno, moramo nadjačati ovo zlo koje uzima sve više maha u svijetu, a dolazi prvenstveno sa Zapada, priča Vlaški.

Učešće kupaca u performansu, možda najbolje i najjednostavnije objašnjava Ivana, prodavačica na štandu:

– Sve što loše uradimo đavolu-dobro je za ljude…

IMG_8137

Vlaški ističe da su dosadašnji čitaoci oduševljeni ovom knjigom i pozitivno iznenađeni njenim misaonim i duhovnim sadržajem. On je inače, predsjednik udruženja građana „Prirodni Odgovor“ iz Beograda i, osim pisanjem, bavi se i naturoterapijom i lekovitim biljem, kao i tradicionalnim i specifičnim metodama akupresure, kiropraktike i rašljarstva.

– Prirodni i Pravoslavni odgovori su jedini ispravni odgovori! Želim svim ljudima na svijetu da zaokruže jedino njih na testu pred svim svojim problemima i upitanostima. A od prirodnog i pravoslavnog odgovora – do zdravlja, smisla i Boga, u najvećem broju slučajeva, potreban je samo jedan korak, a to je odluka da iz nas isijavamo samo pozitivnu energiju i dobru namjeru prema našem vaskolikom okruženju, kaže Vlaški, i dodaje:

– Prevažno je da ljudi spoznaju tajne, za sada prevelike i da, i bez smrti zemaljske, odjednom mogu, u bljesku božanskom, vidjeti sve zaista bitne slike i shvatiti čija smo sve želja, čiji putnici i djeca, čija ljubav, i zašto najveća… I da je, uz sve nedoumice u ljudima, uveliko zalutalim za očima, i u danima, i u noćima, prevažno, uz dovoljno starih sjećanja i novih pravih pitanja, saznati, uprkos svim našim glupostima i nesrećama, najviše moguće o sebi, i kako da leđa okrenemo zlu, i zašto smo zaista tu…

Foto: Slavko Garić