Sajam knjiga u Andrićgradu, koji je dio projekta „Vidovdanske svečanosti“, biće održan ove godine od 28. juna do 12. jula – od Vidovdana do Petrovdana.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da će ovaj sajam biti još jedan simbol iskrene i otvorene saradnje Srbije i Republike Srpske, ali će, kao i sve ostalo u Andrićgradu, pokazati kako se Srbija i Srpska zajedno predstavljaju u svijetu.

„Kao što je sve što je iznjedrio Emir Kusturica i što svojom sigurnom rukom vodi, uvećava i uljepšava, postalo ponos svima nama, tako je i njegov i naš Andrićgrad postao najveći i najljepši most koji spaja nauku, kulturu i umjetnost Srbije i Srpske“, rekao je Cicović.

Profesor Aleksandra Vraneš iz Andrićevog instituta rekla je da će i ove godine nastupiti najpoznatiji izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, te da će žiri Sajma posljednjeg dana dodijeliti Nagradu za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj i Srbiji i specijalno priznanje.

Vraneševa je navela da će u periodu trajanja Sajma knjiga biti upriličeni okrugli stolovi i radionice iz oblasti savremene literature, filma, istorije, jezika, pisma, s posebnim osvrtom na italijansku književnost i umjetnost.

„Na Sajmu će učestvovati brojni domaći i strani autori – Matija Bećković, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Zahar Prilepin, Vladimir Kecmanović i mnogi drugi“, rekla je Vraneševa.

Ona je dodala da će obilježavanje Vidovdana u Andrićgradu biti uveličano bogatim kulturnim i umjetničkim programom, te da će po završetku ceremonije svečanog otvaranja Sajma biti odigrana predstava „Prah“ u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, a zatim i održan koncert grupe „Bajaga i instruktori“.

Urednik programa Sajma Želidrag Nikčević rekao je da će prateći program biti izuzetno kvalitetan, te da je odlučeno da ove godine program predstavlja vrstu odraza savremene srpske kulture, književnosti prije svega, ali i da se preko programa osjeti „živi puls srpske kulture, nacionalna samobitnost, njen kvalitet i povezanost sa drugim kulturama“.

On je dodao da će biti organizovana i dva-tri okrugla stola o sudbini ćirilice danas u srpskom jeziku sa čitavim nizom referata i priloga vrhunskih lingvista.

Sajam knjiga u Andrićgradu, koji će biti održan drugi put, organizuje Andrićgrad u suorganizaciji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i podršku Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, opštine Višegrad i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Sajam će biti otvoren radnim danom od 12.00 do 21.00 čas, vikendom od 10.00 do 21.00 čas. Ulaz je slobodan.

Srna