U Višegradu će od 27. juna do 1. jula biti održana kulturna manifestacija „Višegradske staze“ posvećena životu i djelu nobelovca Ive Andrića.

Predsjednik organizacionog odbora „Višegradske staze“ Mladen Đurević rekao je da se ove godine manifestacija održava 40. put, što, kako kaže, predstavlja dodatni motiv da bude jedna od najboljih do sada.

Đurević je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici, koji su pružili podršku prilikom organizovanja manifestacije.

On je najavio da će ove godine zajedno sa Andrićgradom i Andrićevim institutom biti organizovan i Sajam knjiga, čime će „Višegradska staza“ poprimiti širi karakter u okviru vidovdanskih svečanosti.

Član organizacionog odbora Divna Vasić rekla je da je manifestacija „Višegradska staza“ ustanovljena 1977. godine, te da je dobila ime po Andrićevom eseju „Staza“.

Ona je navela da je ova manifestacija na jugoslovenskom nivou imala veliki publicitet u medijima.

„Za 40 godina postojanja učesnici `Višegradske staze` bili su najbolji umjetnici, stvaraoci, akademici – od Beograda, Skoplja, preko Sarajeva, Zagreba do Ljubljane“, dodala je Vasićeva.

Član Organizacionog odbora Slavko Heleta rekao je da će na manifestaciji učestvovati više od 300 gostiju i isto toliko volontera.

„Ove godine manifestacija se održava na više lokacija, a riječ je o višegradskoj ćupriji, Andrićgradu, Domu kulture, Gradskoj galeriji i Jondži“, naveo je Heleta.

Suorganizator manifestacije je višegradsko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, čiji predsjednik Danka Mitrović kaže da im je čast da budu dio tima jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji i regionu.

„Višegradsku stazu“ svečano će otvoriti 27. juna na Vizantijskom trgu u Andrićgradu srpski akademik i pisac Dušan Kovačević.

Prvog dana manifestacije, predviđeno je polaganje cvijeća na Andrićev spomenik, uz ćupriju na Drini, gdje će višegradski srednjoškolci izvesti prigodan program pod nazivom „Vrijeme i mostovi“, nakon čega će biti položeno cvijeće na spomenik palim borcima i Andrićev spomenik u Andrićgradu.

Istog dana u Gradskoj galeriji Višegrad biće otvorena izložba slika nastalih na Međunarodnom likovnom saborovanju.

Drugog dana manifestacije 28. juna biće osvještana Gradska kuća, obilježena krsna slava Hrama Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu, te otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću u Ulici Druge podrinjske brigade.

Istog dana biće otvoren Sajam knjiga u Andrićgradu, te odigrana predstava „Prah“, a potom će koncert održati grupa „Bajaga i instruktori“.

Trećeg dana manifestacije 29. juna biće promovisana izdanja „Prosvjete“ i održano pjesničko veče Društva ljubitelja pisane riječi „Most“, kao i književno veče na višegradskoj ćupriji, dok će na Vizantijskom trgu u Andrićgradu biti organizovano „Veče sa Lanetom Gutovićem“.

U okviru manifestacije, 30. juna u Spomen-učionici Ive Andrića biće promovisane knjige „Tajna crvenog zamka“ Vuleta Žurića i „Tragika Petra Kočića“ Milorada Đokovića.

Ovogodišnja „Višegradska staza“ biće završena 1. jula koncertom Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke.

Srna