U Andrićevom institutu danas je održan program predstavljanja italijanske kulture i književnosti. Italijanska književnica Adele Macola govorila je o značaju biografske i autobiografske literature, a književni opus Elene Ferante publici je približila Mirjana Ognjanović, prevodilac njenih romana.

Mirjana Ognjanović govorila je o italijanskoj književnici Eleni Ferante. Elena Ferante je pseudonim jedne od najprodavanijih savremenih italijanskih autora. „Skrivena književna ličnost koja poslednjih godina muti pamet miliona čitalaca u svetu, dolazi navodno iz Napulja. Sebe naziva Elenom Ferante. Reč je o autoru romana Genijalna prijateljica, kao i još nekih napisanih pre i posle ove knjige, u svetu prodatih u nezamislivo visokim tiražima. I sama sam kao prevodilac pomenutog romana u nekoliko mahova bila u iskušenju da se upitam ko je zapravo ta osoba. Tačnije, ko su, bar što se ovoga romana tiče, te dve osobe, jer učinilo mi se da prepoznajem dva različita rukopisa, dve poetike, dva načina gledanja na književni postupak“, rekla je Mirjana Ognjanović.

IMG_8243

Odlomak iz romana Moja genijalna prijateljica Elene Ferante pročitala je Ana Drobnjak.

U drugom delu razgovora Adele Macola, italijanska književnica i pisac biografije Milene Pavlović Barili, govorila je o neophodnosti i značaju pisanja biografija i autobiografija. Biografiju je poistovetila sa iskonskom potrebom, kao što je svako pisanje, svako slikanje, svako muziciranje i, najzad, svaka umetnost. Pisanje autobiografija, odnosno pisanje o sopstvenom životu, Adele Macola smatra lekovitim, posmatrajući ovaj proces kao percepciju sreće koji je od neizmerne važnosti za svakog pojedinca.

IMG_8245

ISKRA / Foto: Slavko Garić