U Andrićevom institutu u Andrićgradu u petak, 27. januara u 13 časova, biće dodijeljena nagrada „Ivo Andrić“ za 2016. godinu. Nagrada „Ivo Andrić“ dodjeljuje se u dvije kategorije.

Za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko djelo Hipnoza jedne ljubavi nagrađuje se Dušan Kovačević, a za roman Obitelj i za knjigu pripovjedaka Sedam života nagrađuje se ruski pisac Zahar Prilepin.

Kako saznaje Iskra, dodjeli nagrade prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.
Ceremoniji će prisustvovati i direktor Andrićevog instituta, Emir Kusturica, rukovodioci Odjeljenja Instituta, članovi žirija i druge visoke zvanice iz svijeta kulture i nauke.

Predsjednik stručnog žirija za dodjelu nagrade „Ivo Andrić“ i stalni savjetnik Andrićevog instituta, Jovan Delić, ranije je izjavio da je Kovačević ne samo vodeće ime srpske drame, već i jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca i „smjehotvoraca“.

Prilepin

On je naveo da su Kovačevićeve drame Maratonci trče počasni krug“, „Radovan Treći“, „Sabirni centar“, „Balkanski špijun“, „Sveti Georgije ubija aždahu“, „Klaustrofobična komedija“, „Profesionalac“, „Urnebesna tragedija“, „Lari Tompson“ i druge objavljene u njegovim petotomnim Sabranim delima sve odreda remek-djela koja imaju izuzetan status i kod književne kritike i kod publike.

On je ocijenio da je, nastavljajući tradiciju Sterije, Nušića i Popovića, a ponekad u kombinaciji sa poetskim dramama Simovića i humorom Bećkovića, Kovačević „podigao srpsku gorku komediju na najviši nivo i postao evropska književna vrijednost prvog reda“.

Govoreći o ruskom piscu Prilepinu, Delić je naglasio da je on i prije romana Obitelj imao status klasika savremene ruske književnosti, a da je tim romanom ne samo učvrstio taj status, već ga i „visoko podigao“, naslanjajući se na veliku tradiciju ruskih pisaca koji tematizuju istoriju.

kul-Kovacevic_620x0

Član žirija Vladimir Kecmanović izjavio je da mu je bila čast što je učestvovao u odlučivanju o dodjeli najvažnije književne nagrade u ovom dijelu svijeta.

On se saglasio sa Delićem da je Kovačević, koji je dobio nagradu „Ivo Andrić“ za životno djelo, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, ali da je svojim književnim inovacijama veliki i u svjetskim okvirima.

Član žirija Želidrag Nikčević rekao je da je proglašenje dobitnika nagrade „Ivo Andrić“ u dvije kategorije za njega „dugo očekivani praznik“.

„Kada srpska kultura preko Andrićevog instituta na čijem čelu je Emir Kusturica ukazuje poštovanje i ljubav prema ruskoj kulturi nagrađujući jednog velikog ruskog pisca, to je susret na vrhu – u visini očiju i srca. To je onaj bratski stisak ruke koji pokazuje bliskost ruske i srpske književnosti“, rekao je Nikčević.

Nagrada „Ivo Andrić“ ustanovljena je 2015. godine. Žiri koji dodjeljuje nagradu dužan je da tokom cijele kalendarske godine prati izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu.
Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa.

Srna, Iskra