U Galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“ 13. januara u 19 časova biće svečano otvorena izložba akademskog slikara i vajara Milana Tucovića. Postavku čini dvadesetak djela rađenih tehnikom ulje na platnu koja su nastala u protekle dvije godine. Zbirku slika koju ćete imati priliku da pogledate u narednom periodu, Galeriji Andrićevog instituta ustupila je kolekcionarka i poznata srpska teniserka Jelena Janković.

Tucović je rođen 1965. godine u Požegi. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu 1991. godine.

Kistom, alatom i platnom, u decenijama svog rada Tucović spaja naizgled nespojive slike i predmete, što ga je svrstalo u red najpriznatijih savremenih srpskih slikara. On na svojim slikama prikazuje magični realizam tako što nadrealni svijet prepliće sa opipljivim i opažajnim.

Kao rezultat ovakvog slikarstva javlja se fantastični zastoj prostora i vremena na platnu. Umjetnik stvara male intimistične priče smirenog kolorita kojima vladaju nostalgija i tišina, a prepliću se san i java. Tucovićeva umjetnost je slojevita.

Duboko je posvećen crtežu, a glavni protagonisti njegovih slika su naizlged obični ljudi kojima on snažnom naracijom dodjeljuje različite uloge. To je ogledalo umjetnikovog posebnog odnosa prema portretu.

Tucović naizmjenično stvara slike i objekte. Ti objekti su magične kutije ispunjene uspomenama, spoj patiniranog, a oživljenog. Neobičan je i jedinstven mir koji vlada na slikama Milana Tucovića. Taj mir stvara atmosferu proteklih vremena transponovanih u moderan likovni jezik.

Milan Tucović je imao 40 samostalnih i izlagao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Gorica Ćećez, iskra.co