Na svečanosti u Andrićgradu danas je direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica uručio nagradu „Ivo Andrić“ Dušanu Kovačeviću i ruskom piscu Zaharu Prilepinu. Kovačeviću je nagrada dodeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko djelo „Hipnoza jedne ljubavi“, a Prilepinu za roman „Obitelj“ i knjigu pripovjedaka „Sedam života“.

Mojim rukovanjem sa Emirom Kusturicom, danas su se ovde sreli Andrić i Dostojevski! Ne kažem ovo zato što smatram sebe tako i toliko velikim, ali, moj stisak ruke danas ovde donosi toplinu i duh ruskih klasika.

Ovo je danas, primajući iz ruku Emira Kusturice nagradu „Ivo Andrić“, koju Andrićev institut u Andrićgradu dodeljuje već drugu godinu, rekao najbolji ruski pisac današnjice Zahar Prilepin. Njemu je nagrada dodeljena za roman „Obitelj“ i knjigu pripovedaka „Sedam života“.

Dolazim iz Donjecka, a na polasku, moji drugovi, borci rekli su mi samo – pozdravi našu braću Srbe. Rusi vole mnoge narode, ali, nikad, recimo, neće reći pozdravi braću Francuze, ili, pozdravi braću Poljake, kad kaže brat, Rus misli – brat Srbin – rekao je Prilepin zahvaljujući se na nagradi.

Nagrada Andrićevog instituta iz Andrićgrada za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko delo „Hipnoza jedne ljubavi“, dodeljena je danas u Andrićgradu dramskom piscu Dušanu Kovačeviću.

Izuzetna mi je čast što sam danas u ovom zdanju koje smatram nacionalnim. Ovakvo čudo ne postoji nigde na svetu da je čitav grad sagrađen u čast jednog od najvećih pisaca 20-tog veka. Samim tim ova nagrada mi je veoma važna i nema tog pisca čije bi ime mogla da nosi jedna ovakva nagrada a čije bi mi ime moglo biti draže, željenije od imena Ive Andrića. Ova nagrada je kao zlatna značka naše književnosti. Odrastao sam na pričama, pripovetkama, romanima Ive Andrića, kao i tadašnje generacije, bez ovih tehnoloških čuda, među ljudima koji su čitali, i uvek mi je posebna bila knjiga „Znakovi pored puta“ i ona uvek stoji pored mene. Kad god hoću da pročitam nešto mudro uzmem tu knjigu – rekao je Dušan Kovačević zahvaljujući se na nagradi.

Obrazlažući odluku žirija da dodeli nagradu Prilepinu, profesor Jovan Delić rekao je, danas, da Prilepin nastavlja tradiciju velikih ruskih pisaca od Tolstoja do Solženjicina.

Andrićeva nagrada Prilepinu promoviše ovu nagradu kao međunarodnu književnu činjenicu – rekao je profesor Delić.

– Prilepina su neki prestali da vole zbog Donjecka i Novorusije, a počeli su da ga vole zbog njegovog neverovatnog pripovedačkog duha. Kažu za njega, takve pripovedačke majstorije izvodio je u svoje vreme Hemingvej. Njegovom pričom deluje magija, on je došao iz Rusije a tamo ljudi ništa ne rade sa pola snage. On svojim delom obnavlja vrhunski duh ruske književnosti – reči su člana žirija Želidraga Nikčevića.

Ovo mi je prva međunarodna književna nagrada, i veoma je važno da je od srpskog naroda. Kao što je i Orden družbe Putina Kusturici – orden bratu – uzvratio je Prilepin.

U obrazloženju žirija za nagradu Dušanu Kovačeviću stoji pored ostalog da je on vodeće ime srpske drame, jedan od najvećih evropskih smehotvoraca.

Njegove drame su remek dela sa izuzetnim statusom kod publike. Podigao je srpsku gorku komiku na najviši nivo – ocena je žirija nagrade „Ivo Andrić“.

Iako je ranije najvljeno, dodeli nagrade „Ivo Andrić“, nije danas prisustvovao predsednik Repbulike Srpske Milorad Dodik, kako sazajemo zbog visoke temperature.

Nagradu dodeljujemo već drugu godinu uz zahvalnost Miloradu Dodiku koji iz predsedničkog budžeta godinama podržava kulturu. Danas smo ovde čuli mnogo i emotivnih i poučnih stvari od dobitnika nagrade. A ono što neki danas čine Andriću, več odavno je zapisano na stranicama njegovih knjiga, oni mu čine zlo. On jednostavno nije niti može biti nacionalista, treba samo čitati njegove knjige – rekao je Kusturica.