U Andrićgradu održana je dvodnevna obuka za sertifikovane turističke vodiče za teritoriju Republike Srpske na kojoj je bilo više od 20 kandidata.

Savjetnik ministra turizma Republike Srpske Aleksandar Đurić rekao je da je Ministarstvo trgovine i turizma prepoznalo potrebu obuke da bi turistički vodiči Republike Srpske bili sertifikovani i osposobljeni da govore o svim turističkim potencijalima u Srpskoj.

Đurić je rekao da su edukacijom iz turizma, geografije i drugih oblasti pokušali objasniti koji se aktuelni zakoni tiču turizma i ugostiteljstva.

„Teorijski dio obavljen je u Banjaluci i Višegradu, a praktični u Andrićgradu u saradnji sa Turističkom organizacijom iz Višegrada kroz dvočasovnu šetnju Andrićgradom“, naglasio je Đurić.

On je dodao da je inicijativa potekla iz Trebinja gdje je velika potreba za kvalitetnim i kvalifikovanim vodičima.

Među učesnicima su bili mladi ljudi različitog obrazovanja – profesori, ekonomisti, turizmolozi i pedagozi.

„Želja nam je da imamo sertifikovane vodiče koji će na prostoru Republike Srpske kvalifikovano govoriti o svim segmentima prirodno-geografskog kvaliteta ili o kulturno istorijskom nasljeđu“, dodao je Đurić.

Prema njegovim riječima, predavači su bili eminentni profesori koji su iznijeli određene hipoteze i literaturu na koju će se učesnici pozivati.

Obuka je završena u Andrićgradu, a polaganje će biti održano 22. decembra u Banjaluci i Višegradu.

SRNA